TEMAN-TEMAN WANIE

Rabu, 16 Mac 2011

khas utuk yang lahir akhir 80"an & taun 90"an..huhuh

Saper yang lahir pada tahun 90'an mesti ingat mase skola rendah dulu:
-kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak.
kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.
-RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm….
-pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.
...-main lwn pemadam yang ada gambar bendera negara2, syg nak guna utk padam.
padahal itu fungsi sebenar, utk padam!
-pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.
-cikgu pakai pembaris kuning panjang. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pegang pon kat situ.
-Papan hitam menggunakan kapur yg giler babeng nyer berabuk. Pastu sapa bertugas kene ketuk duster kat tepi koridor. habis klas bawah2 sume berabuk.
-bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan. Rotan siap terbelah pastu cikgu ikat ngan rubberband.
-time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la… Pastu ada main tanah liat. buat pasu dari botol terbuang.Kasi letak tanah liat, jadi cantik. Pastu berhabuk..
-Beg skolah masing2 umpama nak pegi camping. Sampai masuk berita sebab beg galas bebankan pelajar.
-Zaman ni gak ada alam dan manusia sebagai subject. Lepas tu di ganti ngan kajian tempatan.
-balik skolah main bola chapping.. Pakai bola tenis susun selipar. kadang2 men baling pakai selipar.
-Gasing, layang2, tutup botol, othello, dam ular, mainan kita.
-main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape. Time tu sapa ada sega dikira dewa. Tapi sapa ada sega pun ada game sonic jek.. main tu je la ulang2.
-balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.
-Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu…
-Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban, Dash yankuro, tomato man dan mcm lg. Ramai jek ponteng skolah agama sebab nak usha citer2 ni.
-Time darjah satu atau dua, skolah kebangsaan, laki pakai suar pendek biru gelap pastu time tu tak reti pakai spender.. paham2 la ek apa jadi? Pastu kerajaan tukar sume pakai suar panjang.. appropriate sket
-Roller blade menjadi kegilaan budak2. Hampir tiap2 petang kedengaran bunyik tayar rollerblade kat jalan raya.
-Jangan lupa semua ni sebab zaman sekarang budak2 tak sempat layan benda2 ni. kita akan sentiasa berubah, cuma asal usul kiter yg permanent

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

terima kasih sudi comment..syg kamu..
muaahhh..lalalala

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...