TEMAN-TEMAN WANIE

Jumaat, 29 April 2011

urrmm...terserlah ayu mu..hahaha

toink..toink..toink...nie aye nk bercite..
aye pown xtau la nape mamat(shah) nie selalu chat dgn aye..haha...
aye kenal dgn die kat dlm group balai bomba melaka tengah..hehehe...
1st time mamat nie chat kat aye..die cakap cam nie tau...
"haa dapat pown chat dgn awk, selalu reply kat coment2 pic jer"
hahahah...aye pown jawab laa.. 
"kalau nk borak time aye xon9, g jerk la tulis kat inbox facebook aye"
hahaha...past berhari2 aye chat dgn die..tetibe terasa lak nk wat cite sal die..
sebelum tu aye mintk izin kat die dulu nk wta cite sal die dlm blog nie..
datu die cakap "boleh tapi 1 jerk saya nk mintak"..
aye dgn perasaan pelik bercakap  "nak mintak ape lak nie"
die cakap "boleh jerk tulis ttg saya tp jgn tulis yang kite nie couple"..
hahahahahahhaha..
memang tergelak besau la aye kan coz xpenh pown ader statemnt 
COUPLE dlm idup aye skang..dulu2 ader ler..skang xder dah...
aye dah takot tok berCOUPLE laaaa...
cer citer..cer citer..ape pown xleh la aye nie...haha
ok aye nk meneruskan bercite..hehe...
mamat nie seorang angota bomba..
cam dady aye gak..hahahaha..
kj2 yang angota bomba lakukan kan time bertugas
1. pergi api {memadam kebakaran}
2. tangkap ular {kerja bahaya nie}
3. pergi kat tempt xcident {potong kete kuakan mngsa tersepit}
4. mengangkat mngsa yg sakit masok kat ambulan
5. kekeke..tah ark..xtau lagi ape tugas bomba..

ok laa xtau nk cakap ape agi..
abis dah cite sal mamat tu..hahaha...nk tengok xpic mamat tu??
waktu menyelamatkan mangsa..haha

waktu besembang..lalala

sampai skang aq xpaham nape die
kai kasut dlm bilik..hahaha


"Teka-Teki by Cute Mum"

   CER CITER..cer citer ape yang berlaku...hahaha...
skang nie dok loat jerk kan sume owg tiru 
care cakap , care gerak tangan n mcm2 lagi care mengikot cite  
HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH...
so aye pown terikot2 gak laaa...kekeke
toink..toink..toink...
ok la nie aye nk start berciter..lalala..
aye xpasan pown blog  Cute Mum nie..
tp past Cute Mum comnt kat blog aye..
baru la aye skodeng blog  Cute Mum..
cite dalam blog Cute Mum nie kan..kan..kan..
Cute Mum der wat tekateki..
jom kite jawab teka n teki atas teka teki Cute Mum..hehehe
dok kate tekateki..aye teka jerk laaa kan..
kalau salah tu kire memang salah ark..
tp kalau betul tu dapat adiah..hahah..
yahoo..lalalala

Khamis, 28 April 2011

KIC, Saya Nak Join Bloglist Awak Boleh..???


tetibe lak terase berminat tok join game nie..
game ker??hahaha....
bleh la dikate kan game kan sebab mengikut cerita kat
wall blog KIC yang no (4)
yang bertuah akan di review..bukan semua ye..tapi yang terpilih je..kalau ramai yang join, ramai la yang akan di review nanti..
mane tah la aye dapat blog cik KIC nie tah..
mungkin dlm geng bloger2 kat facebook aye kot..lalalala..
(sanyo osaka name fb aye)
aye lame dah xuplod blog sebab sebok dgn kj..
semalm baru mule balik kecoh2 wat cite tah ape2 dalam blog aye..kekeke
past nie aye leh ark dapat banyk cerita2 n berkongsi cerita dgn cik KIC..
boleh kan cik KIC??lalalala..
pastu leh laaa gelak2 n senyum2 bace citer2 dalam wall blogger2 lain..lalala
almaklum ler aye nie leh dikategorikan 
"budak2 baru belajar"
banyk lagi ttg blog yang aye lom belajar n xpandai..kekeke

kawan..kawan..kawan



kadang kadang kawan tuh mcam MAGGI, time susah kita cari
kadang kadang kawan tuh mcam CHIPSMORE, sekejap ada sekejap takda
kawan juga kadangkala mcam ASTRO, macam macam ada
tetapi buatku, kawan tuh seperti L'OREAL, kerana dirimu begitu berharga ♥

Rabu, 27 April 2011

aq terlalu bz

terlalu la bz sangt aq nie..
sampai kan xder life langsung...
kj..kj..n terus kj..
penat gile ark..
nk benti tapi takot kene marah dek perment aq..hahah..
almklum ler belum lagi sebulan aq kj..
tp xper laaaa..aq kj pown duit masok kan...
aq simpat wit tok bayo rodtek kete..pastu aq der beli camre..
dapt gak simpanan tok g perak..
tp serius aq memang penat...

Khamis, 7 April 2011

Fakta Yang Auta dan Sengal!

Tahukah Anda?

1. Apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan

4. Dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

6. Bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

7. Gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

8. Orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

9. Ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

[sumber : facebook]

5 Hakikat Sebenar Mengenai Cinta

1- Apabila manusia gagal mencintai Tuhannya, maka cinta sejati tidak akan ditemuinya.

2- Orang yang terlalu banyak berjanji semasa bercinta adalah orang yang keliru dengan perasaannya sendiri.

3- Cinta memerlukan keikhlasan dan kejujuran dan bukannya pengorbanan membuta tuli. Mereka yang sanggup berkorban demi cinta adalah orang yang tidak pernah memahami erti cinta sebenar.

4- Kecacatan cinta bukannya terletak atas sebab ‘Cinta Itu Buta’ tetapi disebabkan mereka yang selalu mempermainkan cinta.

5- Cinta adalah anugerah Tuhan, mereka yang menerima dan mengalaminya tidak pernah menyedari bahawa dia telah jatuh cinta kepada seseorang.

Home » » Apa Itu Cinta?

Apa Itu Cinta?

Cinta...
Adalah sesuatu yang ajaib. Seperti layaknya sebuah ‘candu’, sekali kena sulit untuk melepas. Cinta itu tumbuh dan berkembang tidak mengenal tempat dan waktu, bahkan datang tanpa diduga.

Cinta...
Membawa kebahagiaan. Tapi juga bisa membawa kesedihan, banyak orang rela berkorban demi cinta. Tidak selamanya cinta itu terasa manis, namun kadangkala terasa pahit sekali. Kerana cinta itu tidak semestinya memiliki.

Cinta...
Banyak makna terkandung di dalamnya. Dengan adanya cinta, hidup menjadi penuh warna. Ada birunya cinta, ada merahnya rindu, ada putihnya sayang, ada ungunya cemburu, dan sebagainya.

Cinta...
Menuntut kepercayaan, dan kepercayaan menuntut kesungguhan. Hargailah cinta yang diberikan orang lain untukmu, dan fikirkanlah bagaimana cara untuk membalasnya. Penghargaan adalah sesuatu yang kita terima, sedangkan cinta adalah sesuatu yang kita berikan.

Cinta...
Apapun sifatnya, apapun alasannya, cinta patut untuk dimiliki. Kerana cinta merupakan sebuah anugerah terindah yang pernah manusia miliki. Lebih baik memiliki cinta daripada memiliki semua bintang di langit.


  s/k: LOVE is CINTA.. Uppsss.. Sorry.. Mood jiwang lagi.. Haha..

Gambaran Manusia Sedang Solat Pada Peta Dunia Timur Tengah

Home » , , » Gambaran Manusia Sedang Solat Pada Peta Dunia Timur Tengah
Cuba anda lihat gambar peta dunia di bawah. Adakah anda perasan sesuatu yang pelik, ganjil dan luar biasa?

Klik imej untuk kesan lebih jelas

Tak nampak apa-apa? Memang agak mustahil untuk anda lihat dengan pandangan mata kasar. Jadi, cuba lihat pula gambar di bawah ini..



Klik imej untuk kesan lebih jelas

Bagaimana? Dah nampak apa yang dimaksudkan?

Keajaiban peta dunia. Ada gambaran manusia sedang solat menghadap ke arah kiblat dalam keadaan tahiyyat sedang bertashahud mengucapkan Lailahailallah terpapar pada peta dunia Timur Tengah.

Subhanallah.. Allah Maha Besar..

Sila lihat imej di bawah ini pula agar anda lebih faham maksud-maksud tersirat pada peta dunia Timur Tengah itu dengan lebih terperinci agar lebih mudah difahami.

Klik imej untuk kesan lebih jelas

Untuk maklumat lanjut serta ulasan yang lebih terperinci, boleh klik link sumber. Sebarkan kepada yang masih belum tahu. Bukti Kebesaran Allah SWT.


Sumber : Safarun Al-Fannun

keajaiban Tarikh Dalam Tahun 2011



Kalau hangpa semua perasan, tahun 2011 mempunyai 4 tanggal aneh iaitu :



1-1-11
11-1-11
1-11-11
11-11-11

Sekarang cuba ni.. Ambil 2 digit terakhir tahun kelahiran hangpa dicampur dengan umur hangpa tahun ni. Hasilnya pasti = 111.


Contoh, aku lahir tahun 1987 dan umur aku tahun ni 24 tahun.


1987 + 24 = ( 87 + 24 = 111 )

Cuba hangpa semua try! Btoi dak?



Subhanallah.. Kebesaran Allah yang menjadikan langit dan bumi serta siang dan malam.

Rabu, 6 April 2011

renung-renungkan..kkeke

Jangan Tinggalkan Orang Yang Kita Sayang
Untuk Orang Yang Kita Suke,
Kerana Orang Yang Kita Suke Akan Tinggalkan Kita
Untuk Orang Yang Mereka Sayang...
Jangan Cuba Dapatkan Apa Yang Kita Sayang,
...Tapi SayangLah Apa Yang Kita Dapat......

"kalau sy da xda baru awk leh gatal dgn peempuan lain"

 AKU DAPAT PETIKAN NIE DALAM WALL FB MMBE AQ..UUHUHUH

Ni 1 lg cter yg aku jmp msa tga2 belek home... hahahahaha....
cte ni mmg sdey bg aku... 
n aku harap cte ni bg pengajaran pada sesiapa pn...
HARGAI DIA SEBELUM TERLAMBAT.... :)   
Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu..
Awek aku ni mmg lawa giler ...r!! 
Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. 
Nasib aku baik la, aku dpt jugak die....
memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha.. OOPS! lupe! 
Name awek aku ni Nadia.. 
Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. 
Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. 
Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang
walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. 
Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, 
tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan..   
Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. 
hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, 
jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. 
Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. 
Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, 
mau die marah2 then merajuk.. 
Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. 
Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. 
Kdg2 aku bengang jugak if ade lelaki yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply..   
Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. 
Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. 
Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn lawa.. 
Msti r ramai jantan usyar die.. 
Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, 
aku mula r berkawan ngn ramai perempuan kat sini.. 
Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. 
Aku selalu kuwa ngn member2 perempuan aku kat sini.. 
Mmg lagak cm org single.. 
Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. 
Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. 
Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, 
membe2 aku kt sini semuanye jantan.. 
Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 
kenangan kami bersama.. 
Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain".. 
Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 
walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. 
Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. 
byk kali die nangis time gaduh2 ngn aku.. 
pernah tu aku tertengking dia.. kesian die.........    
"SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!" 
Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member perempuan aku, Tiqah.. 
Aku pn dgn bangang aku terima.. Mase duit PTPTN kuwa, 
aku beli sebijik henpon lg. 
Satu henpon khas tok msj Nadia, satu g utk Tiqah.. 
Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. 
Aku tipu dua2 perempuan tu.. 
Tp hati aku tetap sygkn Nadia.. 
Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. 
Tiqah pn mcm Nadia.. 
Sejak aku couple ngn minah ni, 
aku dah x kuwa ngn member2 perempuan lain.. 
semuanya kembali mcm mase aku ngan Nadia dulu.. 
Aku terasa bersalah sgt.. 
Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini..
 "Kalau la Nadia tau.." 
Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. 
Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, 
sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. 
Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. 
Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. 
Setiap kali aku balik kampung, Nadia x balik.. Yelah.. 
U dgn sekolah mane same.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. 
Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Nadia, 
aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. 
Nadia makin lawa! Berseri2.. Mane2 lelaki tgok gerenti r cair ni.. 
Nadia ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, 
die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku..
Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. 
Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. 
Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. 
ERR! aku terasa bersalah sgt.. 
"Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn perempuan len tau!" 
ckp die sambil tergelak2.. 
Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. 
Aku tgok muke die yg lembut tu.. 
Die bersuara, kalau habis belajar, die nk aku ikat die sebagai tunang.. 
Pastu die nk kami kerja, 
kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. 
Beria2 die menceritakan impian die kt aku...   
Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4... 
Pada satu hari ni aku g makan ngn Tiqah mcm biasa... 
Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk 
satu pertandingan perbahasan antara IPTA. 
Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Nadia.. 
Mcm biase aku g mkn ngn Tiqah kt cafe.. 
Mase Tiqah tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die..
 Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang jantan yg bersayang2 kt  inbox dia.. 
Aku pn angin r.. Mase Tiqah duduk, 
aku soal2 dia smpai menangis minah tu.. 
Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. 
Tiqah ckp die ttp sygkn aku.. 
Aku pun mula terfikirkn Nadia.. 
Tibe2 ade sekumpulan awek dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. 
X lame pastu aku nmpk Nadia.. Aku menelan air liur..  
Rupe2nye, Nadia ambil bahagian dalam pertandingan tu.. 
Bila Tiqah nmpk ramai2 awek tu dtg kt aku, pelik r die.. 
N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu..
N Tiqah sendiri mengaku yg dielah awek aku kt depan Nadia.. 
Aku tgok Nadia menangis.. 
Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. 
Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. 
Aku terus putuskan hubungan aku ngn Tiqah.. 
Mase aku balik hostel, puas aku call Nadia.. 
Aku hntr msj berlambak2 kt die.. 
die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku..   
Rupanya Nadia masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. 
Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. 
Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. 
Nk2 yg member2 perempuan aku la.. 
Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. 
Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. 
Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk ikat Nadia dulu.. 
Kdg2 aku berasa malu sgt kt Nadia nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. 
Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. 
Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 kemeja baru 
hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, 
tibe2 aku dpt msj drpd member Nadia.. "Nadia eksiden!" Ermm.. 
Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. 
Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "Nadia da X DE.. 
Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln..
" Mcm org gila pas aku bace msj tu.. 
Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas..   
Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, 
teringat suara die, muke die yg lawa tu.. Aku menangis dlm bas.. 
Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. 
Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. 
Semua kenangan aku ngan Nadia bermain dlm kepala aku.. 
Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. 
Berulang kali aku bace msj terakhir Nadia mlm td.. 
"Awk, sy nk tido.. 
Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, 
sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn perempuan len tau! Hehe.. 
Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.."  
Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. 
Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. 
Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. 
Semoga menjadi pengajaran kt korang.. 
Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. 
Tapi  aku tau, Nadia x kn kembali da.. 
X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. 
X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah..  
 Teman2.. Aku mintak sedekahkanlah fatihah utk nya.. 
Mungkin ada yg memperlekehkn kisah aku ni.. 
Tp bg aku, inilah kisah yg plg bermakna utk aku.. 
Utk selamanya aku menyayangi kau, Nurul Nadia bt Zainarruddin.. 
Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk 
beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. 
Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... 
Aku mampu merelakan pemergiannya... Tabahkn hatiku Ya Allah.... 
-Al Fatihah.....

Jumaat, 1 April 2011

mahligai kasih


duhai kasih cubalah kau dengarkan..
isi hati penuh kejujuran
dengan sepenuh keihlasan..
ku dambarkan pengertian

jagan ko dengar fitnah dunia..
kerana ianya dusta semata..
menghancurkan kesucian
jalinan kebahagian..

sebenrnya aku merasa..
sinar cahaya yang gemilang
ketika kau merindu harapan
dari sering aku melangkah
jika berlandaskan keimanan
kan kasih suci kita akan diberkati

kucuba sedaya..
agar tidak mati perhubungan yang telah terbina..
kerna pasti aku..
yang akan merasa pedih kehilagan insan sepertimu..

tuhan berikanlah..
ketabahan hati ku untuk membina.. 
impian kasih ku..
bersama mengharapkan..
ketulusan cinta ini..
hingga terbina mahligai bahagia..

maaf kan aku..kekasih yang tak di anggap..


aku mentari..
tapi tak menghangatkanmu..
aku pelangi..
tak memberi warna di hidupmu..

aku bulan..
tak menerangi malammu..
aku lah bintang..
yang hilang ditelan kegegelapan..
selalu itu yang kau ucapkan padaku..
sebagai kekasih yang tak diangap..
yang cuba bersabar..
ku yakin kau akan berubah..

teringat & mengimbas kembali..

wah..cedih nye tetibe teringat kat die..
berbulan2 usaha aq tok melupakan die tidak berhasil..
mengapa n kenapakah..isshh

salah aq ker sume nee terjadi..
oh noo..salah die..die ader gul lain..
mungkin xcukup sempurna aq di mata die..
aq akan cube perbaiki kekurangan diri ini..
waahh..sedih3..mengapa benda nie terjadi kat aq..
wek..wek..wek..

toink..toink..toink..
past dapat tau yang die ader awek lain..
ddduuusshhh..luruh jantung nie..
bagai disiat2 dgn parang n sabit..
aaa..nagis lagi..nagis dsbb kan oleh seorang lelaki..
kua jerk bilik mate bengkak..
otw g opis mesti ngis dlm kete..

xperlu la menipu..
sesunguh nye segala penipuan kau akan kutahu juga..
sekali kau permaiankan aq.
10000 ko mintak maap 1 kali pown aq xkan terima..

aq seorang perempuan yang lemah..
perempuan perlu dijaga, dilindungi..
tp kau menykiti aq..
hanya tuhan saja yang boleh mmbalas segala kelakuan engkau..

"perBEZAan cENcALuk dGn bUdU.."

Sejuknya pagi ni. grrr~~
Terasa di Korea pulak. *Perasan lebih okay?*

Okay. Cut the craps. Ada sesiapa yang terliur tak baca title kat atas ni? Semalam cerita pasal aisyah hidup lagi . Hari ni cencaluk & budu pula. Sekali sekala ceita tentang makanan tradisi..kekeke
Actually Sanyo Osaka teringin nk makan cencaluk bersama my mamy. Sape kata Sanyo Osaka tak tau makan benda - benda macam tu? Nak kena sembelih ke? haha...

       Yer lar Sanyo Osaka kan orang MELAKA. Cencaluk datang dri negeri MELAKA. Berbeza pula dengan budu. Budu datang dari KELANTAN. Sanyo Osaka tak makan budu sebab Sanyo Osaka bukan owg KELANTAN.

Before that, ada sesiapa yang tak tau cencaluk? Meh sini Sanyo Osaka nak bagitau.


"Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi."- Wikipedia
Dah tau? Bagus. Jom semua pekena cencaluk!


After bercerita tentang cencaluk..moh kite pegi jelajah cerita mengenai budu pula. Yang Sanyo Osaka tahu.....

                                                           sumber-google

Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia iaitu KELANTAN. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh.
Budu mampu meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.
Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan “kuno”.

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan K
Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.
Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. so budu nie sesuai untuk kawan2 Sanyo Osaka yang masih bergelar pelajar dan khas untuk kwn Sanyo Osaka iaitu Esyam Rosli yang bercadangan untuk melanjutkan pelajaran.


cara hilang ngantok dalam bilik kuliah

1. Kunyah chewing gum pastu letak kat kerusi kawan-kawan...

2. Ikat tali kasut kawan yang tidow kat meja atau kasut kawan yang lain...

3. Skodeng amoi-amoi yang cun... Kalau takde, skodeng diri sendiri je...

4. Cabut bulu kaki banyak-banyak pastu kira jumlahnya...

5. Cabut kasut kawan pastu baling depan lecturer... Kalau lecturer marah, cakap kat dia yang tadi tu hanya latihan firedrill...

6. Hidu gam...

7. Kalau lecturer tanya ada soalan ke tak, angkat tangan dan ajak dia pergi tengok wayang...

8. Buat-buat mengamuk sakan... Kalau lecturer tanya kenapa, jawab je nampak kuman kat atas meja...

9. Buat muka marah pastu tenung muka lecturer lama-lama sambil genggam pembaris...

10. Curik dompet kawan dan gelakkan I.C mereka...

11. Cepatkan jam dalam dewan kuliah...

12. Ambik 2 bijik botol dan ketuk kuat-kuat... Cakap kat lecturer Safee Sali ada kat belakang whiteboard...

13. Lari keliling kuliah sambil bukak baju dan sangkut selipar kat tangan...

14. Kumpul batu-batu kecik dan baling kat budak pompuan yang pakai tudung pelik-pelik...

15. Lagakan kawan-kawan sampai mereka gaduh... Bila dah gaduh, rakam dan upload ke facebook...

16. Geledah beg budak-budak pompuan dan curik pad mereka...

17. Bila kelas tengah senyap, main mercun pastu salahkan lecturer...

18. Bila kelas dah nak abes, puji lecturer tu cantik atau hensem berkali-kali...

19. Kumpul air dalam baldi dan simbah kat depan kelas... Bagi alasan tu untuk padamkan api kejahatan...

20. Pergi kelas pakai kain kapan dan duduk sebelah lecturer...

21. Bila dah abes satu bab, jerit "goooolllll!!!"... Lakukan sampai kelas tamat...

22. Kalau lecturer bagi assignment banyak-banyak, mintak tambah lagi...

23. Ajak kawan-kawan main batu seremban dalam kuliah...

24. Kalau lecturer tu laki, cakap kat dia zip terbukak... Cakap banyak kali...

25. Jual popcorn dalam kelas...

26. Miskol nombor lecturer banyak-banyak kali...

27. Masuk dalam kuliah dan bagitaw ada pak gad tengah clamp kereta lecturer...

28. Pergi kuliah pakai towel je... Bawak syampu sekali...

29. Edarkan poster Dr. Rozmey dalam kuliah...

30. Kalau dah ngantok sangat, tidow jelah...

maksud disebalik april fool

assalamualaikum..

pertama sekali aku nak bagitau ini entri pertama aku pada bulan april( perlu ke?)




nak bercerita tentang kejadian april fool. pada sudut mat saleh, 1 april atau april fool in datang dari Chaucer's Canterbury Tales (1392) dan bla.. bla.. bla.. korang leh p ke wikipedia. seboleh-boleh nak tutup benda yang benar. malas aku nak bercerita melalui sudut mat saleh bengkek nie.


ok kita pergi pada cerita-cerita ustaz aku. apa yang aku ingat dari cerita ustaz aku, yang april fool ini adalah hari meraikan kebodohan umat islam yang terlalu mempercayai penipuan yang di buat oleh orang kristian (citation needed). 


kejadian ini terjadi semasa kejatuhan kerajaan islam di andalus a.k.a sepanyol. orang-orang kafir ini tidak puas hati kerana orang islam menyembunyikan diri dalam rumah untuk berlindung dan manusia yang berhati busuk ini yang ingin sekali menghapuskan bersih umat islam di sepanyol. akhirnya mereka mendapat idea untuk memancing umat islam keluar dari rumah, dengan tipu muslihat yang mereka lakukan tentang kapal yang akan membawa keluar umat islam dan harta mereka dengan selamat dari sepanyol, dan orang islam pun pergi melihat di pelabuhan ternyata kapal yang di beritakan wujud dan setelah mereka berpuas hati, keesokan harinya ( 1 april ) mereka keluar. masa inilah tentera-tentera kristian mengambil peluang untuk melenyapkan umat islam di sepanyol tanpa mengira jantina dan umur.


aku pun tak boleh jaminkan kesahihan cerita di atas, tapi yang pastinya buat apa kita nak terikut-ikut sangat budaya barat tu, maksud aku april fool, valentine and etc? tak de pekdahnyer jang. kalau bab mentaliti atau cara mereka berkerja tak mau lak ikut, tengok je la tandas awam kat malaysia nie.. mengalahakan blog entri (tipu jerk), belum masuk lagi bab tak flush tu beb, vandalism lagi.. ish-ish... 


ok la kalau nak tahu lebih lanjut.. boleh pergi sinisini dan sini.. aku malas nak copy paste


ok, sekian...dipetik dri geng blogger aq..just past & copy..huhuh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...