TEMAN-TEMAN WANIE

Rabu, 29 Jun 2011

ISRA MIRAJ SEBUAH PERJALANAN KE SURGA


ASSALAMUALIKUM... 

Diharap teman-teman bloger aye sihat-sihat hendak nya..pagi ini aye nak bercerita tentang ISRA' MIRAJ. 

ISRA' MIRAJ adalah hari kebesaran islam.. ramai umat islam yang berpuasa hari ini termasuk la mamy n kakak aye.. 2hari lepas kakak aye dah ingat kan mamy supaya berpuasa pada hari rabu iaitu hari ISRA' MIRAJ.. kakak aye bagi tau banyak pahala yang kita akan dapat kalau kite membuat kebaikan pada hari ini.. 

Setibanya aye di pejabat, aye mula la mencari sejarah-sejarah tentang ISRA' MIRAJ dalam internet.. ok mesti kalian nak tau kan ape yang aye jumpe.. sila la klik SINI .. try la bace dengan penuh keinsafan ok kawan2 sekali.. tuuutttt aye ader jumpe lagi satu kisah tentang ISRA' MIRAJ lagi..tapi kali nie aye lebih berminat bace..jom kawan2 bace same2 dengan aye..Jom  TEKAN untuk bace..hehee... ok laaa sampai sini jerk cerita aye sebab aye nak g bace cerita n sejarah ISRA' MIRAJ tu..hehe...

Isnin, 27 Jun 2011

DURIAN OoooHHhhhhh DURIAN

ASSALAMUALAIKUM ...
pagi isnin yang melemahkan..nape lemah??
sebab hari isnin la..kikiki
aye akan berada dalam keadaan xbermaya waktu hari isnin..
n akan berada dalam keadaan bersemangat pada hari JUMAAT...hahaha...
ape pown xboleh laaa..

Pada pagi yang sejuk2 nie..
aye nak bercerita tentang DURIAN..
lame dah aye tungu buah durian gugur dari pokok..
pagi nie bersiap dengan penuh emosi tersiksa sebab 
kene g kj.hahaha
tttttttttuuuuuuuuuutttttt....
tetibe aye leh tersenyum sebab....
sebab aye nampak buah durian tegolek kat tepi rumah..
wahhh bercahaya betul mate aye tetibe..kikikiki
aye ambil la durian tu pastu letak atas meja..

1st sekali aye snap pic la tok tontonan warga blog aye..
hahaha


2nd..baru la aye pangil abg aye yang 
tengah bercuti semester..ekeke...
untuk tolong aye bukak kan 
kulit durian tuk santapan sarapan pagi aye arini...


wahhh kuning keemasan la isi durian tu...
aye dapat jamah hanya 2ulas jerk..
xboleh mkn bebanyak sebab nanti budak opis bebau lak..
hahaha...

durian nie xleh la mkn bebanyk..
confrm ark panas..
so petua owg dulu2..
past makn durian..
letak la air masak putih tu kat 
dalam kulit durian yg berlekuk tu..
sebelum tu bace selawat 3x..baru minum..
so xder la panas nanti dgn izin ALLAH s.w.t..hehehe

Jumaat, 24 Jun 2011

KUACI BUNGA MATAHARI..

ASSALAMUALAIKUM....hye kawan-kawan..
hari jumaat yang menyegarkan..
pagi nie aye rase nyaman sangat-sangat..hehehe
mod pagi nie berselera makan mknan ringan..hehehehe..
nak tau x aye mkn ape?? aye makan kuaci..
so mulai sekarang aye akn makan kuaci setiap ari 
utok menghasilkan diet yang berkesan..
makn kuaci jerk sampai lupe 
utok makan br1st, lunch, diner..hehehe



Khamis, 23 Jun 2011

JOM CARI GAJAH TERSEMBUNYI

ASSALAMUALAIKUM SEMUA..
SELAMAT PAGI JUGAK..uhuhuhuh
adakah kalian hapy arini seperti aye???

pagi2 lagi aye dah tersenyum-senyum sebab 
aye tertengok pic2 yang cumel2 tp terase geli hati..kikiki
dengan tajuk entri pown leh wat tegelak..
apetah lagi lau tengok pic kan??
aye jumpe gambar2 tu dalam blog saudara hasrulhassan..
klik SINI kalau nak tengok gambar cumel tu..hehehe

Rabu, 22 Jun 2011

aku seorang yang belagak



dalam entri kali nie..aye nak bercerita tentang sowng membe aye yang sengal nie SYAKIRA GEDIK ..
leh jerk die nak chat dgn aye kat facebook..die leh chat ayat cam nie tau "woi belagak, bz ker??"....
ape nye mmbe la cam nie kan3..
patot2 bagi la salam dulu ker ape ker..nie kai terjah jerk..
seb bek la aye xder penyakit yang leh menyebabkan "mati tekezuttt"..hahahaha..

yer lol die membe aye leh dikate kan baik la gak dengan aye...
skang die dah hapy dah dengan life cinta-cinton die 
dengan bakal suami die c "pian gedik" tu..hahaha..
gedik ker pian tu??ker aye lagi gedik dri die owg??
wakaka..pape jerk laaa...

last skali aye nak bangga diri kat sini sebab 
aye dah jadi follower PERTAMA die..ahhaha...
mengatal lagi aye kan??tu pown nak bagi tau..hahaha

nie paling last k, aye nak doakan moga 
dua-dua owg membe aye kira & pian tu cepat2 kawin..
waaaa dah kebulok mau makan nasi minyak deme nie..kikiki

"Mega Bloglist Umar Faruq"

                           
jawab2..xjawab dose..hehehe.. 
hidup yang ceria dipagi yang sejuk..
waahhh..dah macam dok kat negara omputih jerk..lalala

                  

urrmm...aye pening laaa..
nape ek blog owg lain boleh jerk soh 
"klik baner pastu kua jerk blog umar tu"..
tp blog wanie klik xkua ape2 pown..hahaha..
ker wanie yang xpndai copy??
ader sape2 leh ajau wnaie tak cam mane nak 
copy past yang leh klik baner terus la kua blog umar faruk tu??
cam blog sis 
http://littlequeenstory.blogspot.com/2011/06/mega-bloglist-umar-faruq.html ..
sis tu just soh klik banner tuk keterangan lanjut..ekkeke...
sian kat aye yang xtau ape2..hehehe
ade lagi yang aye tak xtau ea.. 
cam mane nak tag name2 mmbe..hehe.
pastu cam mane lak nak letak name owg tu 
tampa url panjang berjela2 cam nie
http://vanillasynus.blogspot.com/2011/06/mega-bloglist-umar-faruq.html


Sabtu, 18 Jun 2011

" BLOG WALKING BESAR-BESARAN !! "




assalamualaikum w.b.t.
di kesempatan ini..aye mahu mengisi mase "terbuang" aye tok join ENTRI ZIPPO.
time2 cam nie..owg2 sume tido..aye lak xleh tido..mungkin kearah menjadi musang kot??hahaha
jam menunjukkan angka 2am..tttuuuuttt lupe la pulak..sok hari sabtu..sabtu kan cuti..
patot la mate nie degil cam tuan die..soh tdo xmo tido..sapukan minyak "CAp kapak" baru la nak 
nagis2..hahaha

dalam entri, zippo mau Ceritakan serba sedikit kekuatan Blog anda...maksudnya anda pakar dalam Entri jenis macam mana??

permulaan ceritanya, dalam blog aye nie masih banyak lagi kekurangan sebab aye baru lagi dalam bidang blog nie..TAPI..tttuuuuttt aye dah makin pandai mengunakan blog dengan hasil bantuan bloger2..nak tau ker sape yang aye penah mintak ajaukan aye ape yang aye xtau dalam mengunakan blog??hehee..xya la..malas nak bagi tau sape coz xmo ader yang bangga diri lak nanti..hehehe...

kekuatan dalam blog nie kan3..aye kot yang kuat sebab aye leh menaip ayat2 yang panjang bejela-jela ..hahaha( ape pon xboleh)..yang aye pakar lak dalam blog nie adalah mengedit bahan yang xsepatutnye aye edit..hehehe..almaklumler dulu study dalam bidang arkitek pastu der gak belajau grafik..tu yang pandai sikit2 edit2 nie..hehee...yang lain aye tak pakar ler..huhhuh

urrrm...xder idea lagi la nak taip ape..jari jemari pown dah layu n terkulai nie gare2 menaip jerk lagi pagi2 td..hehee..ok..aye mengakhiri entri ini dengan ucapan "selamat hari bapa"..hahahha

salamualaikum..huhuhuh

Jumaat, 17 Jun 2011

saat kematian semua mahluk akan merasai


tersedar dari lamunan..terhenti dari angan-angan kosong..
ketakutan mula melandai diri ini..
yang pasti iman ku belum cukup untuk menhadapi 
hari kematian yang entah bila akan ujud..
mungkin setahun, sebulan, sehari, seminit atau sesaat menjemput ku 
meningalkan dunia yang indah ini..

dalam kebosanan menharugi hari jumaat dan menungu jam 
menujukkan pukul 5 waktu balik kerja..
jari jemari gatal menekanan2 tajuk2 yang bermain di pikiran..
mau tau kan tajuk ape yang aye pikirkan..

(sila lar klik link tu tampa rase ragu).. APABILA JENAZAH DI USUNG KE KUBUR..

tak puas dengan tajuk di atas..aye menaip lak tajuk yang lain...mau tau tajuk ape aye taip tak???


TANDA-TANDA SEBELUM KEMATIAN..
"100 hari sebelum kematian – 
Ini adalah tanda pertama dari Allah kepada 
hambanya dan hanya akan disedari 
oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. 
Walau bagaimanapun semua orang Islam 
akan mendapat tanda ini cuma 
sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. 
Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. 
Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut 
sehingga ke hujung kaki akan 
mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

40 hari sebelum kematian – 
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. 
Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. 
Pada ketika ini daun yang tertulis 
nama kita akan gugur dari pokok 
yang letaknya di atas Arasy Allah. 
Maka malaikat maut akan mengambil 
daun tersebut dan 
mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah 
ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. 
Akan terjadi malaikat maut ini akan 
memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan 
jika ini terjadi, mereka yang terpilih 
akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

7 hari sebelum kematian – 
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada 
mereka yang diuji dengan musibah kesakitan 
di mana orang sakit yang 
tidak makan secara tiba- tiba 
ianya berselera untuk makan.

3 hari sebelum kematian – 
Pada ketika ini akan terasa denyutan 
di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara 
dahi kanan dan kiri. 
Jika tanda ini dapat dikesan maka 
berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita 
tidak mengandungi banyak najis dan 
ini akan memudahkan urusan orang 
yang akan memandikan kita nanti. 
Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan 
bersinar lagi dan bagi orang yang sakit
 hidungnya akan perlahan-lahan jatuh 
dan ini dapat dikesan jika kita 
melihatnya dari bahagian sisi. 
Telinganya akan layu dimana bahagian 
hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. 
Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan 
jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

1 hari sebelum kematian – 
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana 
kita akan merasakan satu denyutan di 
sebelah belakang iaitu di kawasan 
ubun-ubun di mana ni menandakan kita 
tidak akan sempat untuk menemui 
waktu Asar keesokan harinya.

Hari kematian – 
Akan berlaku keadaan di mana kita akan 
merasakan satu keadaan sejuk di bahagian 
pusat dan ianya akan turun ke 
pinggang dan seterusnya akan naik ke 
bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus 
mengucap kalimah syahadah dan 
berdiam diri dan menantikan kedatangan 
malaikat maut untuk menjemput kita kembali 
kepada Allah yang telah menghidupkan kita dan 
sekarang akan mematikan pula."

aye dapat dri link 


pasti ker kite leh perasaan tanda2 tu??sedangkan kite selalu leka dengan kehidupan duniawi..
menagis seketika bile aye terinagtkan arwah nenek & arwah datuk aye..
berdebar2 jantung aye...takotkan kematian..yang pasti aye tau aye belum cukup iman didada untuk di bawak ke padang barzah..tuuttt bukan di padang barzah jerk..malah di dalam kubur pown aye belum bersedia..


Khamis, 16 Jun 2011

kenangan di kelantan & terenganu

permulaan nye aye mau cerita yang aye memang kaki jalan..
pantang di ajak..pasti aye akan jawab "naaakkkk iikkottt"..heheh
lumrah idop la kate kan..kekadang sampai dok kene bebel dengan mamy..
mamy dok bising dan selalu kuakan ayat-ayat cm nie
1) "anak dare patot dok kat dapo, bukan bejalan jerk"
2) "duit tu kalau simpat xleh ker tok kawin nanti??mesti nak g bejoli jerk kj nye"
3) "belajau-belajau masak yer jgn dok mengedik2 kat lua"

tp walau ape pown mamy marah2..aye tetap syg mamy..kekee...
sebulan sekali jerk kot aye bejalan..dah tetiap ari aye masak kat uma..
ujung2 bulan nak gak rase hirup udara kat tempat lain..wakakak
masalh duit lak..aye kj 1hari 3pekerjaan aye lakukan..
so tentang duit memang dah xmenjadi masalah aye la kan..

ape boleh buat...kalau dah jadi mamy memang akan selalu berceloteh cm bertih jagung..
hahahha...ape pown xboleh laa mamy nie...tp yang pasti setiap kali g bejalan..
aye akan belikan somting tok mamy..biar ati die yang panas tu sejuk balik..wakkaka

kali nie destinasi aye ke kelantan & terenganu..
untuk kali ke-2 kalinye aye jejakkan kaki ker bumi PAS tu..hhehehe
lawak jerk kan??setiap tulisan kat negeri tu tu mesti ditulis dgn JAWI..
seb bek la dulu2 aye der sekolah agama...
so sudah tentu xmenjadi masalh bagi aye dengantulisan2 jawi tu..


JOM TEJAH PIC AYE KAT KELANTAN N TEGANU..
TAK SEMUA AYE MASOK KAN..SIKIT2 POWN CUKUP LA KAN..HEHEE

















Khamis, 2 Jun 2011

dunia akhir zaman

aye adalah seorang hamba kepada maha pencimpta aye iaitu ALLAH s.w.t.
aye adalah seorang penganut AGAMA ISLAM yang disampaikan oleh NABI MUHAMAD s.a.w.
aye adalah seorang anak kepada IBU yang telah melahirkan aye..
aye adalah seorang anak kepada AYAH yang telah menangung kehidupan aye sejak lahir..
aye adalah seorang adik dan seorang kakak kepada 3 orang adik beradik aye..

jika aye melakukan dosa-dose terkutuk mesti aye akan dilaknat oleh ALLAH s.w.t.
NABI MUHAMAD s.a.w. pown tak nak mengaku aye umat baginda..
ibu dah ayah aye pulak mesti tak nak mengaku aye ni anak mereka..
adik beradik aye pulak mest jijik untuk mendekati aye..
untuk mengelakkan terjadinye perkara di atas..aye berdoa selalu agar ALLAH s.w.t
sentiase memelihara MAKHOTA DIRI aye dari dicemari..
aye mengaku iman aye tak terlalu teguh seperti para alim ulama..
tapi dengan bimbingan agama dari ayah dan ibu..teguran dan nasihat dari ayah, ibu, akak ,
makcik-makcik aye..insyallah aye akan mempertahan kan diri aye dari digoda oleh syaitan laknat.."amin"
http://www.kayif.com/2011/06/hutang-dara.html/..(kat dalam link tu ader doa yang selalu aye bace selepas menunaikan solat)..mari la same2 kite bace doa kat dalam link bro kayif tu..sesuai tok para2 pelajar..uhuhuh

dup dap dup dap...
berderau jantung aye bile dengar mengenai tentang kematian seorang baby akibat kelahiran luar nikah..
bila fikir2 balik..tak rase bodo ker ibu2 yang melahir kan anak luar nikah pastu membuang bayi sesuka hati..
padahal ibu yang mengandung n melahirkan baby tu kan sakit die tuhan balas dengan terampun dosa2 kecil..tapi kalau lahirkan anak luar nikah tu..mcm mane lak ALLAH nak bagi pahala kat mereka??
http://www.kayif.com/2011/05/main-dulu-baru-nikah.html/...klik la kat link tu kalau nak tau serba sedikit ayat-ayat permulaan untuk mendapatkn anak luar nikah...uuhhuh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...