TEMAN-TEMAN WANIE

Rabu, 19 Oktober 2011

"contest mama buah hatiku"

Assalamualikum..hye pada semua..
kali nie aye nak join cik ross cilik punye contest..
cik ross nie buat contest sempena die nye bezday akan tiba??
waaahhhh nampaknya bezday cik ros hampir dengan bezday aye laa..
bezday aye 28hb 10 nie..moga2 kalau dapat hadiah tu kire 
memang khas tok my bezday la kan..hehehe


"MENGAPA MAMA BEGITU BERHARGA"

mama, ibu, umi, adalah pangilan seorang anak pada insan yang melahirkan mereka..
Aye pangil ibu so aye ceritakan tentang ibu ku yang begitu berharga..

Insan yang begitu sempurna dimata aye walaupun jika ibu dalam keadaan selekeh kerana sedang menyiapkan kerja-kerja dirumah, tetapi masih sejuk mata aye klau memandang ibu.. selama aye hidup kat dunia nie ibu lah tempat aye berkongsi cerita & meluahkan isi hati.. kalau aye menagis, dibahu ibu la aye mencari, kalau terasa sudah menyinggung perasaan ibu, ditangan ibu la aye mencari utuk meminta keampunan kerana aye taknak digelar anak derhaka..aye selalu rindukan ibu walaupun setiap hari tengok ibu kerana bila meliah raup wajah ibu,  kehidupan aye seharian akan begitu bermakna & gembira..masakan ibu pula memang terbaik la tiada sapa yang leh tandingi kesedapan air tangan ibu aye tu..
miss u my mom..

Bukan calang2 owg yang perlu kita sume boleh pangil ibu, mama, umi..
hanya yang seseorang yang pernah melahirkan kita saja layak dengan pangilan ibu..
susah payah ibu membesarkan aye, ragam n kelakuan aye sering ibu pahami..
gelak tawa ibu sering kedengaran jika kami berkumpul sekeluarga..
saat itu la paling membahagiakan bagi aye..ibu pernah menagis kerana aye sewaktu ketika dulu, ibu menagis kerana aye dapat naik pentas pada "graduation day" yae..hehe 
ibu jugak la yang sering mengajar aye tidak melakukan perkara yang salah n mengajar aye untuk melakukan ssuatu yang betul..aye tak suka waktu ibu membebel sewaktu tak tolong ibu masak..tapi kini aye sedar dengan bebelan ibu tu aye dah pandai masak..senang cite perfek la kalau nak menjadi seorang isteri..hehe so kesimpulan nye ibu adalah yang terpenting dalam hidup aye kerana tampa ibu hancurlah kehudpan aye..

Usia ibu semakin meningkat, penat lelah beliau menjaga aye semenjak didalam kandungan lagi kini telah terhasil kerana aye susah menjadi seorang anak remaja yang berkerjaya..ape yang ibu nak pasti aye akan berusaha mendapatkan nye..kalau dipikirkan nak membalas jasa-jasa yang ibu telah berikan pada aye memang sampai bila-bila pown takkan terbalas..yang aye mampu sekarang hanyalah mengembirakan ibu sewaktu hayatnya masih ada..



IBU
adalah wanita yang telah melahirkanku
merawatku, membesarkanku, mendidikku
hingga diriku dewasa..
IBU
adalah wanita yang selalu siaga sewaktu aku dalam buayan
tatkla kaki-kakiku belum kuat berdiri
tatkala perutku terasa lapar dan haus
tatkala ku terbangun diwaktu pagi, siang dan malam
IBU 
adalah wanita yang penuh perhatian
bila aku sakit, bila aku terjatuh,
bila aku menagis, bila aku kesepian
IBU
telah kupandang wajahmu diwaktu tidur
terdapat sinar yang penuh dengan keredhoan
terdapat sinar yang penuh dengan kesabaran
terdapat sinar yang penuh dengan kasih sayang
terdapat sinar kelelahan semuanya kerana aku
IBU
jasamu tiada terbalas, jasamu tiada terbeli,
jasamu tiada akhir, jasamu terukir indah didalam syurga
IBU
hanya doa yang mampu kupersembahkan untukmu
kerana jasamu tidak terbalas
hanya tangisku sebagai saksi atas rasa cintaku terhadapmu
IBU....I LOVE YOU SO MUCH
juga kepada ayah :)

Isnin, 17 Oktober 2011

' Contest DANIEL ADIE : SISPA '




PERTANDINGAN
BIARKAN GAMBAR MENGUNGKAPKANNYA.
(Senyum Ikhlas Senyum Palsu) 


okea nie 1st time aye join contens dari cik abg DANIEL ADIE..klik la name abg tu tok
join contens die gak..hehehe sebab aye tak penah pown jumpe blog die selame nie..
waahhh baru 1st time jumpe blog beliau terus join contens..hahaha..tak beragak aye nie..


yang KIRI tu nampak gigi kan???tu adalah senyuman PALSU sebab membe2 pakse senyum tok angkat gambar..almaklumla gigi aye nie cantik..hahaha..yang KANAN pulak senyuman IKHLAS sebab senyuman tu bikin laki2 kat lua tu cair apebila nampak aye senyum semanis madu tu..hahaha

'Terkadang, senyuman palsu terukir apabila......................'

Terkadang, senyuman palsu terukir apabila 
ada orang buat lawak pastu dipaksa gelak 
sewaktu perut sakit akibat tengah tahan 
berak.. hehehe

Jumaat, 7 Oktober 2011

{rindu..serindu-rindu nya}

rindu..serindu-rindunyaa..namun apa daya owg tak sudi..hahaha jiwang lak aye petang2 nie.. seriusly aye memang tengah rindu pada seseorang..rindu pada sape ek??bukan boyfriend laa sebab aye belum ader yang punye..kikiki..walaupun xder bf tapi aye ader yang special dalam hati aye..ok berbalik pada cite yang asal..mau tau kan sape yang aye rindu?? jom tengok gambar kat bawah nie..

senyuman itu penawar duka..lalala


COMBOODIA
(hikkg bejalan xajak pown annn???)

very the noty2..hahaha


haaaaa hensom kan owg yang aye rindu nie??hahaha..bukan rindu ape pown.. rindu nak lepak2 jerk dgn uncle aye nie.. mau tau x sapekah die insan yang bertuah sebab aye leh rindu kat die lak??hahaha..die adalah "pakcik aye".. dulu2 kalau aye g memane mesti die teman, aye nak kua malam die teman, time aye bosan die ajak kua jejalan, aye nak makan die ajak pegi makan dan die la yang ajau aye selok belok laluan dalam KL tu..hehe..kire time aye berjauhan dengan famly dulu ader la owg jaga aye walaupun die bergelar "uncle" pada aye..pakcik maksud nye xleh kawin ok so kami confrm la muhrim n die jugak boleh nikahkan aye kalau aye nak kawin..hahaha...so memang happy la waktu aye dekat dengan beliau dulu..hehehe
nasib baik die lom kawin, so xder la owg marah kalau aye kua dengan die.. urrmm lastly aye nak wish thanks la kat die sebab jaga aye dengan baik dulu.. selalu berkongsi cerita bersama2.. pastu thanks gak kat die sebab angkat aye dri stadium bukit jalil n hantar kat uma sewa aye..pastu time aye nak balik melaka die angkat aye kat uma sewa then hantar pegi bukit jalil..hehehe

oookk nie aye nak selitkan sikit 1cerita waktu aye dok kl dulu..selalu gak la aye pegi uma uncle aye nie..kat uma die tentu2 la ader nenek , arwah atuk & my uncle dirindui tu bernama dollah yang selalu bercerita tentang cerita silam2 famly aye..haha..so dari situ la aye leh kenal2 n tau name2 famly2 aye yang lain kat melaka tu..kikiki..mcm katak bawah tempurung lak aye sebb xtau name2 famly2 lain..hahaha selain tu kat uma ader maklong, kakcik, kaklang, & uncle karim..

Time dok sane, nenek ajau masak kua "masak lemak cili padi ikan".. so time balik melaka..tegedik2 la aye bagi tau kat ibu yang nenek ajau masak lemak cili padi..kikiki so aye dah tau bahan2 n {4cara} masak "kuah masak lemak cili padi" 1cara confrm la ibu ajau, 2cara ayah ajau, 3cara maklang ila ajau time aq dok 3taun kat perak dulu pastu cara yang ke-4 nenek tu la yang ajau..hehehe..untung kan owg2 yang selalu duduk dapur nie..confrm la suami sayang sebab pandai masak..hahahah

 - TAMAT -

Rabu, 5 Oktober 2011



Bila lelaki benar-benar jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dengan ikhlas,perubahan sikapnya amat mengejutkan. Hati lelaki yang dianggap keras selama ini,tiba-tiba secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dengan relanya. Bahkan lelaki yg mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja untuk kekasihnya.Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. Untuk melihat lelaki menangis amatlah payah. Diantara tanda-tanda lelaki yang jatuh cinta dengan hebat ialah:

1. Dia bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kekasihnya dengan rela bukan kerana terpaksa.
2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yang kuat bercakap.
3. Dia banyak menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.
4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya keraan perasaan cemburunya yang meluap-luap.
5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.
6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga.
7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dengan kekasihnya.
8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.
9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian kerana dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari org lain.
10. Dia menjadi org yang paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.
11. Dia pandai merajuk hati kerana ingin dipujuk oleh kekasihnya.
12. Dia akan mengalabah apabila kekasihnya berjauhan daripadanya terlalu lama.
13. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya.
14. Dia mementingkan! kekasihnya daripada dirinya sendiri.
15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya kerana dia merasa kasihnya lebih kuat daripada kekasihnya.
16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya.
17. Dia cuba meluangkan lebih banyak masa dengan kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dengan sabar.
18. Dia membanggakan kekasihnya di depan orang lain.
19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.
20. Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.
21. Dia menganggap kekasihnya sebagai org yang paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.
22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100% mencintai kekasihnya.
23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmataanya untuk seorang perempuan.HARGAILAH MEREKA..

Selasa, 4 Oktober 2011

"kesakitanku mula menguasai diri"

Ya Allah..aq memohon padamu..
pelihara la diri ku dari segala apa yang menyebbkan diri ku mendapat kesakitan..aq pown tak tahu kenapa dengan tiba-tiba badan aq mengigil-gigil, tak tahu jugak kenapa hati ku ini terasa sakit yang amat sangat..dan yang paling aq tak mengerti..mengapa dengan tiba-tiba ada mutiara2 putih yang mengalir laju di pipi ini..
Ya Allah..tabahkan lah hati ini dengan ketentuan mu.. aq hanya insan yang lemah mohon perlindungan dari mu.. Aq tidak kuat untuk mengharugi semua ini Ya Allah..                                                                       

{bukalah hatimu}



Aku telah lelah mengikuti
Semua langkah kakimu
Dan mengharap bisa memiliki
Berbagai cara telah aku lakukan
Untuk hidupmu
Hingga aku mengorbankan hidupku

Buka hatimu
Bukalah sedikit untukku
Sehingga diriku
Bisa memilikimu
Betapa sakitnya
Betepa perihnya hatiku
Selalu dirimu tak menganggap ku ada

Isnin, 3 Oktober 2011

keindahan di melaka

ramai yang tak percaya MELAKA begitu indah, maju & sangat cantik sekarang..sesuai la dengan penduduk2 melaka..sume cantik2 molek2..Tahap kebersihan negeri MELAKA xder tertanding oleh negeri2 lain..yer laa hutan simpan dah dijadikan HUTAN REKIASI..confrm la bersih kan2..hahaha.. MELAKA dah maju dan sebab itu la melaka dapat gelaran "MELAKA MAJU 2010".. ok aye ngaku banyak gak negeri2 lain yang maju..tapi MELAKA lagi maju sebab memang termaktub dalam sejarah MELAKA negeri ke-2 terkecik kerana itu la melaka begitu cangih dimata dunia disebabkan dah kecik kan2 sooo confrm2 laa maju tu kerana senang jerk nak jaga..hahah...so sekarang dah masuk 2011 so lebih n makin maju la MELAKA..sape2 yang cube2 mengutok melaka memang owg tu buta pemandangan..hahaha.. disebabkan aye nie ratu bergambar..so time weekad aye akan kua uma tok pegi bergambar kat sekitar melaka..

jom tengok entry2 dalam blog aye yang dulu2, ader gambar2 yang aye snap dalam melaka.. pastu disebabkan aye dah tunjukkan keindahan MELAKA pastu der owg cakap melaka xcantik & xbest jugak..hiikk.xtau la nak cakap ape dah kan..baik lipat2 jerk owg tu sumbat dalam loji taik jerk..hahaha

ok kat bawah nie aye letak kan entry2 yang ader picture pemandangan kat melaka...
klik jerk laa tulisan MERAH kat bawah nie..


  1. di bandar hili, bangunan merah & hutan rekiasi
  2. berkayak kat tasik taman rekiasi..1kayak rm3 utk 2owg
  3. pantai pengakaln balak & taman rama2
  4. bersama DENASOR kat hutan rekiasi

langit tidak selalu cerah

♥ cinta ibarat kupu-kupu, makin kita mengejarnya, makin ia menghindar, tapi bila kau biarkan ia terbang, ia akan menghampirimu di saat kau tak menduganya, cinta bisa membahagiakanmu, tapi sering juga menyakitimu, namun, cinta tu istimewa apabila kau berikan pada seseorang yang layak menerimanya, jadi, janganlah terburu-buru mencari cinta dan pilihlah yang terbaik♥



  1. perkara yang dicari lelaki dri wanita

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...