TEMAN-TEMAN WANIE

Jumaat, 13 Januari 2012

*siput mampu tido selama 3 tahun*

siput..bile cakap tentang siput jerk semua owg akan terpikir, siput tu binatang kecik yang bercengkerang.. siput banyak jenis..ader siput sedut, siput babi & dll..


nak bermula cerita..pagi tadi wanie dapat mms dari MAXIS..
mms tu der gambar siput n bertajuk 
*siput mampu tidur selama 3tahun* 
serius memang wanie confius..
adakah betul @ adekah penipuan..

so wanie msj la kawan, nak tanye pendapat die tentang tahap kebenaran @ kapalsuan yang MAXIS anta kat wanie pagi tadi. kaan wanie nie otak gile cam wanie gaak..so pemikiran die cam bengong2 tapi ada betol gak kata2 n pendapat yang die bagi kat wanie.. kat bawah nie dialog perbualan kami..

wanie : betol ker wei siput boleh tido 3tahun!!?? ker 3tahun siput bersamaan 3jam bg manusia??hehe
ainee  : hehe xtahu la..siput kat bumi ker siput kat planet lain..
wanie : entah...2 yg aq dok musykil..xpe kang aq g tengok kt tenit..
ainee  : ye kot ak rase..
wanie : nape ko rase cm 2?
ainee  : siput bukan ada wat ape pun..tido 30tahun pun still leh memastikan kemandirian spises dewang terpelihara...makan dari proses penyerapan & 3tahun bangun tido tok proses mengawan..he3.. ok la tu xya fiker pasal sewa umah, blanja umah, sekolah anak2..senang ati tido lame la..
wanie : ape lak..datu tentu la spesis sipot kecik2 leh senang kurus, kalau da 3taun xbagun makan pown x.. confrm btambah kurus & senang diterbangkan angin..terbang pastu jatuh kat batu, lalu mati..haha so tak sempat nak hidup 3 bulan apetah lagi tdo 3tahun?
ainee  : siput makan ikot mulut ker..hehe..die mkn ikot badan die yang lembik2 tu so time tido pun leh makan..
wanie : ek?siput kan da mulut so makan ikot mulut la kan? hehe tah aq xtau ark die mkn ikot ape..tp siput tdo kan dok dalam cengkerang die 2..mane nk dapat makan badan die yg lembot tu da tetutop oleh cengkerang..
ainee  : cengkerang kan ada lobang..tp ak cam ada bace yg siput kuar dari cengkerang klu nak tido..g mane ak xtahu, haha...
wanie :ek? tapi lau semua nak tdo kua cengkerang..xke cam pelik sebab cengkerang tu kan tempat nak melindungkan diri..hahaha
ainee  : cm manusia gk umah tu tempat yg selamat tapi kene gak kuar umah nak g keje, g sekolah n syoping.. g pejabat pos n g bank yg berisiko tinggi bahaya nyer..hehehe..t klu die dok dalam cengkerang & tido lame2 sure la pemangsa die nampak cengkerang & nak makan..so die kuar la sembunyi kt tempat lain...hehe..


sampai je kat pejabat..wanie pown siap kan la kerja cepat2..pastu dah petang baru berkesempatan nak mencari tentang siput tido3tahun nie..cari punye la cari..ape yang wanie nak tak jumpe..xjumpe pown betul ker "3tahun siput tidur" tapi wanie jumpe nie fakta menarik kat dunia..ok klik la kat tajuk bawah nie lau nak bace..memang confrm la kowng terpegun n terpikir kalau kowng dah tengok benda kat tajuk tu..hehehe

2 ulasan:

  1. ni siput yg halal atau yang haram ? hahahahahhaah..

    BalasPadam
  2. hahaha..yang hala ker yg haram ker sama jerk la lan..janji siput..hehehe

    BalasPadam

terima kasih sudi comment..syg kamu..
muaahhh..lalalala

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...