TEMAN-TEMAN WANIE

Isnin, 20 Februari 2012

"PERCINTAAN YANG PALING AGUNG"


dalam kehidupan yang serba moden.. pasti semua orang pernah merasa kehidupan bercinta.. kehadiran sayang semestinya akan timbul perasaan cinta.. cinta pada nabi muhammad dan sunnahNYA, cinta pada ibubapa, cinta pada suami/isteri, cinta pada pakwe/makwe.. 

sekarang banyak anak muda lebih cinta kepada pakwe/makwe.. kalau cinta kepada pakwe/makwe membawa kepada kehidupan berumahtangga.. alhamdulilah & bersyukur.. tapi bila percintaan terhenti ditengah jalan.. pasti ramai yang akan kecewa, merana.. begitu jugaklah wanie tak lari dari pernah merasakan kekecewaan & merana akibat cinta kepada pakwe.. TETAPI

jika kita mencintaai Nabi Muahammad dan sunahNYA, pasti kekecewaan tidak akan pernah ujud malah kita akan diberikan ganjaran pahala & syurga kerana memang sudah sedia maklum setiap umat nabi muhamad pasti akan ditempatkan di syurga bersama-sama baginda.. hati, perasaan & kehidupan kita pasti akan tenang setenang air sungai yang mengalir..Nabi jugak sayang akan setiap umat2nye..kalau tak pecaya baca la entri nie tentang Nabi terlalu risau dan mencintaai umatnya sehingga kenafas terakhir beliau..KLIK SINI.. oleh itu kita haruslah mencintai Nabi kita dan menjadi umat baginda yang sentiasa mengingati & mencintai baginda.. DAN

jika kita mencintai jugak ibubapa & suami/isteri pasti kebahagiaan dalam kekelargaan akan lebih erat.. kerna cinta dan kasih sayang tu la akan merapatkan perhubungan..JUSTERU ITU..kite jangan la tersilap memberikan cinta kepada yang tidak berkenaan & kepada orang yang salah..

Selasa, 14 Februari 2012

*MOHABBATEIN*


SERIUS SWEET GILE GAMBAR NIE..cube tengok betul2..
kenal tak sapa dalam gambar nie..hehehe..
lebih2 yang berambut panjang & bersari tu..kikiki

"lidah BERBULU??(gelinye)"

cube tengok gambar niee..
geli kan??gerun kan??

LIDAH SEPERTI MEMPUNYAI BULU 
PADA PERMUKAAN LIDAH
Nak tau kenapa lidah dalam gambar nie jadi cam tu?? 
Ini kerana akibat dari kesan merokok la.

Rokok tembakau mempunyai kesan sampingan yang sangat serius bukan saja pada paru-paru tetapi juga pada lidah, gusi, gigi dan rongga mulut. Salah satu kesan yang amat ditakuti ialah kanser pada lidah. Selalunya pesakit datang ke klinik dengan luka pada lidah yang tidak sembuh walaupun telah diberi ubat. Jika ia diberikan rawatan awal, ia mempunyai peluang untuk sembuh.

Satu lagi keadaan dimana lidah kelihatan seperti mempunyai bulu pada permukaan lidah (gambar kat atas). Merokok jugak boleh menyebabkan daya tahan pada rongga mulut menjadi kurang. Oleh itu akan menyebabkan jangkitan kuman dan menyebabkan mulut menjadi busuk. Deria rasa pada permukaan lidah jugak akan rosak dan menyebabkan pesakit tidak lagi dapat merasa MANIS, MASAM, MASIN DAN PAHIT (sadis nyee)..

Isnin, 13 Februari 2012

"cara tenangkan hati selepas putus cinta"

sapa yang penah putus cinta?? 
mesti korang rase sakit gile kan??
nak benafas pown rase cam dah tak mampu..
kalau putus tali kasut pun wanie akan rase sakit hati tahap maximum..
nie kan pulak putus cinta.. OMG..
Tuhan saja yang tahu perasaan kite waktu tu..
owg yang kite cinta tetibe stop call n msj kite YER LAA 
dah dah putus xkan die nak stay bazirkan kredit die kat kite.. 
ok meh ikot petua wanie..

Time termaktup jerk ayat 
"start waktu dan saat nie hubungan kite putus" 
peehh tebakau kan??kakaka.. 
dari start ayat tu kua dari mulut SI lelaki..


HARI PERTAMA
gegurl2 perlu nagis gile2..buat la cara camane cara nak menangis tu..nak menongeng ker.. nak meniarap ker..nak menjerit ker..nak rase kecewa tahap cipan ker..kowang buat laa..yang pasti kowang kene keluakan air mata penyesalan & kemarahan & kekecewaan tu.. Nak luahkan pada sapa2 pun kene hari nie jugak..hari petama kowng jadi single ok..pastikan kowng dah padam nombor SI lelaki dalam henset tu.. pastu dah malam..kowng kene tido..sebelum tido tu kene niatkan dalam hati.. xmo ingat kat laki tu lagi..pastu kene ikot cam wanie cakap cm nie.. "cayok2 wanie(nama kowng la)..ko pasti boleh lupekan die.." hahaha


HARI KEDUA
hari nie mesti mula xingat & tak pikir tentang die.. cube sebokkan diri walaupun bangun pagi kowng pasti akan tengok henset..haha..tengok jerk la tapi jangan tekan pape..dah bagun pagi..confrm akan solat subuh kan??time solat pastikan hati n jiwa kowng tenang..pastu selesai solat..BERDOA..agar jiwa raga ditenteramkan..mohon Tuhan bagi kekuatan untuk menghadapi dunia tanpa Si dia..dalam berdoa tu..mesti kowng akan nagis..hehe..xcaya try laa..tp past sudah berdoa tu jangan nagis lagi.. pegi la buat sarapan, kemas rumah ker..dengan erti kata lain saja menyebokkan diri.. kene sebokkan diri sampai malam tau..pastu kowng kene kua dari rumah, jagan sesekali duduk dalam bilik nanti boleh jadi gila..wakaka pegi la tengok wayang ker, pegi makan2 dengan membe2 ker, kalau xder duit nak pegi makan2 kowng kuar la pegi kat tempat2 bersejarah..leh la bergambar2..pastikan kowng gelak semau2nye ok.. confrm kowng dah mule tak ingat pada si dia..hehe..balik uma dah penat..mandi2..solat n berdoa mintak kekuatan pada Tuhan pastu zzzzzzzz...hihihihi


HARI KETIGA
kalau dah hari ketiga kowng teringat jugak kat die..korang cube pikir2kan perangai n kelakuan buruk SI dia.. pastu dah pikir benda buruk2..kowng cakap la dalam hati..isshh perngai buruk2 cam tu nanti kalau jadi suami aq boleh gila aq die buat..so otomatik kowng akan pikir2 kan negatif jerk tentang die..haaa lgi senang la nak lupe kan SI die..betul kan?? pastu kene tekat dalam hati yang  1 PERGI 10 DATANG LARRRR.. kikiki..haa lagi la boleh confident nak buang die dalam hati & ingatan.. dah hari ketiga mesti die xder hantar msj n call betul tak?? so kowng cakap la dalam hati die tak ingat kat aq..untuk ape aq ingat kat die..dah macam perempuan murah lak aq ne nak tehegeh2 kat lelaki...hahaha pastu sikit2 lame2 jadi bukit la kowng leh lupe kan die.. yang pasti waktu2 nie..kowng perlu dekatkan diri kowng pada keluarga & rakan2.. buat la sesuatu yang membolehkan kowng gelak..pastikan hati kowng gembira ok..


HARI KEEMPAT
haaa dah hari ke-4..mesti la dah lupe banyak2 kan sal laki kowng tu..so buat la cam hari ke-2 dan hari ke-3 tu selalu..menyebokkan diri na buat sesuatu yang boleh mendatangkan gelak ketawa..pastikan hari siang kowng begitu penat gile2..so malam hari tak kan sempat la kowng teringat kat si mamat tu sebab dah letih..naik atas katil jerk.confrm boommmm...tetido a ape lagi...hehehe kene ingat setiap ape yang berlaku pada kite smua telah tertulis.. kene terima qada qadar..setiap ape yang Tuhan bagi pada kita semuanya ada penyebab..mungkin die bukan jodoh kite.. Pasti kita akan dapat yang lebih baik dari tu.. sama jjerk dengan kata nie2..

"orang yang mendapat doa MALAIKAT"

kita semua sedia maklum..
Setiap doa yang kusyuk, ikhlas, pasti akan dimakbulkan Allah.. insyallah.. 
Dengan berdoa jugak kite berasa dekat dengan maha pencipta.. 
Kali ini wanie nak bercerita tentang MALAIKAT berdoa.. 
Siapa yer "orang yang mendapat doa Malaikat??"

  1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.
  2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.
  3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah.
  4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah (tidak membiarkan kekosongan di dalam saf)
  5. Kalangan malaikat mengucapkan "amin" ketika seorang imam selesai membaca al-fatihah.
  6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.
  7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar berjemaah.
  8. Orang yang mendoakan saudaranya tampa pengetahuan orang yang didoakan.
  9. Orang yang membelanjakan harta (infak)
  10. Orang yang sedang makan sahur.
  11. Orang yang sedang menjenguk (melawat) orang sakit.

Jumaat, 10 Februari 2012

# ustaz don menjadi pilihan ku #


sapa yang kenal dengan ustaz don nie??
sila angkat tangan..hahaha.. 
ok nie wanie nak cerita berkaitan tajuk..
sejak kali petama wanie dengar ceramah ustaz don nie.. 
betul2 kusyuk la.. memang selumber gile ustaz nie bagi ceramah..
tp memang makan dalam setiap kata2 die.. 
wanie percaya..bukan wanie sorang ..bukan kaum nenek2..
bukan jugak  kaum ibu2 jerk suke dengar ceramah ustaz don nie..
malah semua yang mendengar ceramah ustaz nie
pasti akan terpegun.. 
ustaz nie punye la selumber die ceramah..
pastu ader gak lawak2 saja time ustaz nie bagi ceramah..
wahh memang tersentuh hati tuuu...
wanie bukan niat nak bangga kan ustz nie..
tapi cuma nak bagi tahu jerk tentang
kebagusan ustaz nie berceramah.. 
ayah wanie pun masa mula2 die dengar ustaz nie cerah..
terus die hafal..
waktu bile n ble tarikh ustaz nie berceramah..
waktu ustaz nie ceramah kat astro la..
saluran TV ALHIJRAH cinal 114.. 
masa 10.30 malam dan setiap hari rabu..


Jangan ketinggalan untuk menonton siaran rakaman program 60minit ustaz Don ISTIMEWA bersempena SAMBUTAN MAULIDUR RASUL dengan kupasan tajuk "Cinta Masjid & Cinta Rasul"
Sabtu ini 11 & 18 Febuari 2012 jam 0830
malak hanya di TVAHIJRAH saluran 114.. 
*tengok tau jangan tak tengok*

*BLOG BERTUAH*

Morning semua kepada yang sudi bukak blok wanie.. 
semoga kalian semua sihat2 hendaknya..
ape yang berkene dengan entry wanie kali nie?? BLOG BERTUAH..
tajuk nak gempak tp xder la segempak coretan kat sini..

sebenarnye..blog yang betuah nie adalah blog yang wanie dah 
bace n dah coment & dah folower blog mereka pada harinie..
nak tau blog sapa yang bertuah..tengok la kat bawah..
senarai2 blog yang wanie bukak..

*SINI SAYA SALWA*
*BLOGFYNA*
*EDDYSYAROL*
*PAK CEK BIOLA*
*HAFIZSAADON*
*AREMIEROUL*
*HONEYBUNNY*

wanie saje jerk tag blog mereka2 nie sebab senang la
kalau wanie nak g bace balik entry2 mereka nie haa..hehhehe

Isnin, 6 Februari 2012

*famlyday G2OC to PD*

keriangan n kegembiraan masih berlegar2 di ingatan.. sudah tentu tercipta satu lagi kenangan untuk diingati & diimbas sewaktu wanie tua nanti..haha..ceehh tah sempat tua ker tak wanie nanti.. perancangan ke PD berjalan seperti yang dijanjikan.. berbekalkan rm85, kami diberi makan, tempat beradu (cam pemaisuri lak..haha), & baju uniform (uniform la sangat..agagag).. yang tak kenal mula berkenalan, yang senyum pasti akan mengilai cam puntianak ketawa..hahaha sebab ape??sebab hapy laa dapat jumpe ramai2..waahh memang terbaik la & nie kali pertama wanie join event yang gempak lagi bergegar nie..kikiki

JOM SKODENG GAMBAR2 YANG DI TANGKAP DARI 
PERMULAAN ONER BERKUMPUL HINGGA BERSURAI...


SELAMAT DATANG KE PORT DICKSON
KERETA ONER CLUB GEN2
SEGELINTIR ONER YANG BERKUMPUL
PERMAINAN YANG DIJALANKAN SEWAKTU 
BERLANSUNGNYA FAMLYDAY G2OC DI PD

BALING BELON BERSAMA PASANGAN MASING2
PERMAINAN BOLA PANTAI
GAME UNTUK KANAK2 MEMUNGUT GULA2..
tp mak bapak yang lebih..hahaha
MENANAM SALAH SOWANG AHLI KUMPULAN
peserta perempuan menang..yahoo


AKTIVITI WAKTU MALAM
PEMBAHAGIAN HADIAH KEPADA PESERTA2 YANG MENANG
MASAK BBQ UNTUK SANTAPAN PEROT2 KAMI..
hehehe
 
SAMBIL MAKAN SAMBIL KAROKE


HARI TERAKHIR SEBELUM
BERSURAI & BERPISAH..



BERGAMBAR SEBELUM BERSURA

BERGAMBAR BERSAMA STIKER FAMLYDAY..
saja jerk mengedik 


KALAU NAK TENGOK GAMBAR LEBIH LANJUT..
KLIK LA TULISAN KAT BAWAH NIE..

Khamis, 2 Februari 2012

"syukur..bertambah lagi umat nabi"

Dalam kehidupan yang serba moden nie.. ramai pulak wanie tengok orang yang tak pandai mengunakan akal fikiran yang dah dianugerahkan kepada mereka dengan baik..itu sebab la banyak perkara2 yang tak diingini berlaku..banyak maksiat berleluasa..manusia sume tak lari melakukan dosa tetapi wanie bersyukur jugak kerana masih ade segelintir kecil manusia masih mempunyai pegangan agama yang kuat.. setiap manusia pasti akan mendapat hidayah dari allah s.w.t untuk mereka berubah dari jalan yang bersimpang siur ke jalan yang lurus..cume tak tahu lambat atau cepat..setiap manusia memang takkan lari melakukan dosa n keesilapan pegitu jugak la wanie yang daif n kekurangan ilmu agama n masih banyak perlu dipelajari..


ok berbalik kepada tajuk, "syukur..bertambah lagi umat nabi" ...ape ek kene mengene tajuk wanie dengan entry kali ini..sebenarnye 2hari lepas..der kawan wanie bagi tau yang die muaalaf..pastu wanie tanye bile memeluk islam..n die cakap 2006..so alhamdulilah sebab mungkin die dah banyak mempelajari ilmu agama islam...mungkin jugak ilmu die lebih banyak dari umat islam yang memang di lahirkan dalam islam..hehehe yer la saudara baru kite nie mesti la belajar..belajar & belajar untuk menuntuk ilmu supaya die lebih paham dalam soal agama islam.. kalau nak tengok gambar die..meh la tengok kat bawah niee..heheh hensom orang nye.. opsss telepas lak "mati wanie kene marah dengan awek die"..hahaha

MOHD HARIZ
habis cerita tentang kawan wanie.. mata & hati wanie tergempar lagi dengan berita memang betul2 hot.. seorang artis kite dari Australia, nama sebenar beliau *geofrey perrin williams* atau nama islam "jufri rayyan williams.. tergempar x??hehe die nie selalu jerk belakun dalam drama kat tv..ok kalau ader yang xkenal..meh la tengok kat bawah gambar beliau..hehehe


URMM..kalau nak tau cerita lebih lanjut tentang artis nie masuk islam macam ner.. klik la SAUDARA BARU KITA pastu boleh baca..hehehe

p/s: selamat beramal..hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...