TEMAN-TEMAN WANIE

Selasa, 24 April 2012

"kate2 nasihat untuk CC harini"



Nasihat... harini aye telah dinasihatkan oleh seseorang.. membe tu cakap nasihat.. tp pada aye itu satu teguran..kikiki menjadi kebiasaan pada aye kalau ader owg dok ceramah ker, nak membebel ker, nak nasihat ker pasti aye akan buat ala2 berdebat.. ade jerk aye nak bangkang..hahaha jaat kan aye..coz aye akan mengemukan pandangan aye jugak kat owg tu.. tapi kali nie start jerk membe tu nasihat aye dah start la mengatur ayat nak menjawab ape yang ader dalam kotak pikiran aye..then ke-2, ke-3 msj die yg aye dapat... aye tekedu pastu xleh nak jawab pape dah coz ape yang die cakap sume nye betul.. benda dah betul tak kan la aye nak bantah lak.. hihihih so aye mampu senyum jerk laa


nasihat die yg petama,
sebelum kite mengharap bakal pasangan menerima keburukan & kekurangan diri kita, kita mestilah usehe utk tnjuk & berikan yg terbaik untuk pasangan kite.. Allah da akate, yg baik utk yg baek, jd kene lah jadi yg terbaik untuk dpt yg baik..klu kta x ubah dri kta, maka kta akan dapat yang setimpal & sama ape yg tlh kta usakan slame ni.


nasihat die yg kedua,
tp pecaya la..wlu cmne pn, kta kene berusaha, bkn trus berharap tnpa usahe & doa.. yg pntng, kta mncintai sseorang tu krn Allah.. bayangkan sebagai contoh, wanie kj berpendapatan rendah, hny mampu pakai kancil..wanie pn bersyukur..tp bla smpai 1 saat nnti, wanie teringin pakai BMW, wanie pn berusaha, cari wit, keje rajen2, ahernye dpt jugak pakai.. TAPI dlm konsep pasangan, sampai ble kta blh trima kburukan pasangan kta? psangan kta pn blum tentu akn trima seadanya dri kta..atau kite xnak berubah demi pasangan kta? dmi dri kta? sbb tu niat mesti eklas krn Allah, tp kta manusia yg lemah, sentiasa di uji..bla kta ade sesuatu yg baek, 2,3 thn akan dtg kta jumpe yg lebih baik, cantek, kta cube bwt bandingan dgn pe yg kte dah miliki..

nasihat die yg ke tiga,
kalau wanie nak suami yg soleh. wnaie kene jd solehah dlu..bgtu jugak sy, nak isteri yang solehah, saya perlu jd soleh.. jgn fikirkan bla dah kawin nanti barula brubah, bru nak solat, g masjid, kta nie terlalu lemah, xsemudah tu kta nk kan kebaekan dgn cepat, jadi berubah saat ini, mudah2an Allah nampak & tahu hati & niat kta yg baek, maka Dia akan beri ae yg kta ingin bla tbe waktunya


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

terima kasih sudi comment..syg kamu..
muaahhh..lalalala

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...