TEMAN-TEMAN WANIE

Isnin, 21 Mei 2012

* semoga ALLAH s.w.t permudahkan urusan pemdedahan adik KIMI*


Saat yang ditunggu hampir tiba.. 
Harini salah seorang rakan aye 
dari club G2OC iaitu 
klik la kat nama uh lau nk tengok gerangan ayahibu kimi. 
Beliau kini berada 
di Institut Jantung Negara (IJN) 
sebab anak beliau akan menjalani pembedahan jantung..
Anak beliau menghidap penyakit jantung belubang sejak lahir..
Aye mengharapkan kalian2 dan sahabat handai semua mendoakan 
adik hakimi selamat dalam menjalani pembedahan dan sihat seperti kanak2 lain..
AMIN..AMIN..AMIN..
Semoga adik kimi kuat dan sabar menahan sakit..
Adik kimi nak menjalani pembedahan harini..
Masa belum ditetap kan kerana masih menunggu giliran..

GAMBAR KIMI DENGAN ADIK DIE
SWEET JERK DUA BERADIK NIE..

KIMI BERADA DI HOSPITAL MENUNGGU
WAKTU UNTUK PEMBEDAHAN


Jumaat, 18 Mei 2012

* KUIZ yang lawak gila *


Rase2 aye..mesti gamai yang dah penah buat kuiz kan??
 Time kat sekolah wat kuiz cikgu bagi, malah kat tenit pown ader jugak.. 
Baru kejap tadi aye ade buat kuiz kat laman mukabuku aye tue.. 
Ternyata jawapan yang aye DAPAT selepas aye main kuiz tuhh..
Meh tengok kat bawah nie jawapan yang aye dapat & terima..hahaha
eeeekkkk jap2

sapa2 nak jadi friend laman muka buku aye.. 
meh klik kat nama nie SANYO OSAKA


sikit sangat KESETIAAN aye uh..hahah lawak nye..
so past nie sapa2 nak jatoh cinta dengan aye sila pikir banyak kali ok..haha
ok sapa2 nak try kuiz tahap kesetiaan nie klik SINI


kuiz nie lak klik SINI

nie yang paling lawak..sejak bile aye pandai buat megik nie??..hahah
ok sapa2 nak try klik SINI


 lagi tadi dok gelakkan2 keputusan yang mmbe mukabuku aye dapat..
last2 aye try..ternyata aye nye keputusan lagi lawak & dasyat berbanding keputusan mmbe aye tue..
hahaha lawak di hari jumaat

* 06/05/12 tarikh malang - rakan mangsa perbetulkan persepsi *


Kisah sedih kemalangan yang meragut nyawa suami isteri dan mencederakan anak mereka yang berlalu 6 Mei lalu mendapat perhatian begitu ramai pembaca.
Di Mynewshub sahaja, hampir 96,000 share di Facebook dan 13,000 Like direkodkan dalam masa tiga hari ia dimuat naik. Ini memperlihatkan betapa kisah itu menarik perhatian pembaca.
Membaca kisah berkenaan, sebahagian kita tidak akan lari daripada mempersoalkan mengapa arwah memandu keretanya dengan begitu laju, terutama di kala anak dan isterinya ada bersama.
Disebabkan itu, wujud tanggapan negatif ke atas arwah di kalangan sebahagian pembaca. Wujud komen-komen yang diselubungi emosi marah.
Namun, seorang pemilik blog, Tentang A.Z.N.E.E mendakwa mengenali arwah dan menegur segelintir pembaca yang memberikan komen yang nyata tidak sensitif terhadap arwah dan keluarganya.
Pada peringkat ini, sebenarnya hanya Allah SWT sahaja yang tahu siapa yang benar, siapa yang salah dan apa yang berlaku pada tarikh 6 Mei berkenaan.
Berikut adalah petikan dari blog Tentang A.Z.N.E.E yang mempunyai versi tersendiri mengenai arwah yang dikenali dengan nama Kimie Rabudzi;
As salam semua..
Hari ini sudah 10 hari arwah rakan baik kami, Kimie Rabudzi dan isterinya kembali ke rahmatullah… Rasa sedih tak hilang lagi dan sekarang ni gantikan dengan 1001 perasaan apabila membaca setiap helaian cerita di forum dan di blog tentang arwah…Yang mana, secara terang-terangannya menyalahkan arwah dan terus menghukum arwah sebagai penyebab kemalangan… Dan lebih menyedihkan ada individu yang tak bertanggungjawab yang menyebarkan email bertajuk “Inpira vs Lancer….. very bad ending” secara berleluasa.. (cerita yang sama seperti blog ini)
Pelbagai sumpah seranah, spekulasi dan andaian sendiri yang keluar tentang peribadi arwah… Kami yang rapat dengan arwah amat terasa sangat2.. Itu baru kami sebagai kawan, belum lagi keluarga arwah sendiri… Ada juga yang bercerita tentang arwah seperti mereka yang kenal sangat dengan arwah tetapi tiada fakta yang betul…
Kawan baik kami, Kimie Rabudzi bukanlah seorang driver kepada dato seperti yang disebut di atas.. Arwah merupakan seorang pelajar cemerlang di sekolah kami, SMK Raja Permaisuri Bainun, Ipoh. Dan beliau adalah ketua pelajar @ Ketua Umum. Masakan seorang pelajar cemerlang hanya bekerja sebagai pemandu kepada dato?? Terus-terang, beliau adalah seorang programmer di Kelana Jaya sejak 2005. Arwah sangat pakar dalam pengaturcaraan komputer dan web dan mempunyai sijil/lesen kursus dalam pengaturcaraan tertentu. Sesiapa yang belajar dalam IT, mesti faham ‘sijil/lesen’ ni sangat mahal dan bukan semua orang memiliki kepakaran ini. Arwah juga merupakan salah seorang yang membina sistem web untuk sebuah syarikat komunikasi yang terkenal di Malaysia..
Ada juga komentar yang menyatakan arwah adalah pemandu yang laju ternyata adalah SALAH..Walaupun arwah menyertai Kelab Lancer, tetapi semua kawan2 kelab tersebut juga tahu yang arwah bukanlah seorang pemandu yang kaki rempit.. Dia sendiri sentiasa berhati-hati tambahan dia seorang yang bertanggungjawab dan sahih sangat sayangkan anak dan isterinya. Segalanya peribadi yang dinyatakan adalah tidak sama seperti peribadi arwah yang sebenar cuma kita semua tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku waktu itu. Hanya mereka dan Allah sahaja yang tahu..
Kami juga membaca pelbagai versi cerita dari pihak saksi, wartawan dan sebagainya.. Dan lagi satu versi cerita, saya telah update dalam entry sebelum ni…


Ramai yang tersalah anggap bahawa arwah yang memandu laju 200kmj itu… Cuba baca dengan teliti.. Siapa sebenarnya yang laju? Sedangkan ketika itu, arwah sedang memotong bas dan diberi high beam…
Takkanlah perkara ni berlaku dalam masa beberapa minit.. Semuanya berlaku dalam masa beberapa saat sahaja.. Dengan keadaan jalan yang bergelumbang dan tiba2….
Saya tak mahu mempertikaikan perkara ini. Sebab ini semuanya sudah tertulis di luth mahfuz.. Kita tak sepatutnya menuduh membabi buta, memalukan arwah dengan pelbagai kata2 kesat dan tak kurang juga yg kata “padan muka”..
Dalam hal ni, kita tak boleh nak kata.. “kalaulah itu, kalaulah ini…” sebab kita masih lagi berpegang pada Iman.. Jika bukan berlaku pada diri sendiri, ahli kelurga dan sahabat handai sendiri pun, tak elok kita mempertikaian sesuatu terutama sekali tentang orang yang telah pergi.. Apa perasaan ahli keluarga yang masih dalam kesedihan dan tiba-tiba membaca pelbagai komen yang menyakitkan hati? Lebih hancur rasanya hati…
Kisah Sedih 6 Mei 2012 - Rakan Mangsa Perbetul Persepsi
Saya juga tak mahu menyalahkan sesiapa dalam hal ni samada arwah (yang membawa Lancer), pemandu Inspira, pemandu bas atau jalan raya yang bergelumbang.. Kerana kita kena redha dengan qada’ dan qadar.. Daripada kita semua mengeluarkan kata2 yang tak berguna dan menyakitkan hati.. Lebih baik kita semua sedekahkan Al-Fatihah ataupun sebaiknya membantu bayi mereka yang sudah tentu memerlukan bantu yang lebih banyak untuk menyambungkan kehidupannya yang masih jauh pada masa akan datang.
Saya dan rakan2 yang lain berharap agar anda yang menerima email berantai tersebut berhenti untuk menyebarkannya kepada rakan-rakan yang lain.. Ini demi kebaikan bersama dan untuk menjaga hati waris yang masih hidup dan sebagai tanda kita menghormati mereka berdua yang telah pergi… Saya juga berharap segala tanggapan yang salah tentang arwah dapat diperbetulkan.. Sekiranya, arwah bukan seorang yang berjasa dan baik orangnya, arwah pasti tidak bersama kami bersusah-payah membuat pelbagai aktiviti kebajikan dalam Alumni bersama-sama.. Dari sini sahaja, kita sudah tahu baik budi seseorang kerana bukan semua orang rela untuk memberikan komitmen yang tinggi untuk orang lain tanpa sebarang balasan upah atau gaji. Dalam entry sebelum ini saya ada sertakan pelbagai aktiviti kami sebagai bukti arwah bukanlah orang seperti yang dinyatakan dalam komen forum, blog atau email yang anda terima..
Sekali lagi, Al-Fatihah untuk Kimie Rabudzi dan isterinya..

BOLEH TENGOK ENTRY AYE TENTANG KEMALANGAN * TANGGAL 06/-5/2012 *

Rabu, 16 Mei 2012

**tanggal 06.05.2012.. detik ngeri bercampur sedih**

Permulaan entry, aye nak ucapkan salam takziah kepada keluarga mangsa 
yang tekorban pada tragedi ngeri Di Lebuh Raya Pantai Timur haritue. 
Pasti ramai yang tahu & 
terbace tentang kemalangan 06.05.12 haritu kan? 
Dalam borak2 & mengkomen2 tentang cite nie.. 
Ader sowng mmbe kepada mmbe opis aye memberitahu 
bahawa mangsa kemalangan tu adalah mmbe hubby die.. 

tahap kesian n sedih yang aye rase sekarang pada baby yang terpelanting dari kereta tue..
dahla terpelanting dengan luke kat kepala..pastu dalam usia sekecil tu telah kehilangan ibubapa..
kasih sayang dari ibubapa hanya dapat dirase seketika..
YA ALLAH...sedih nyee :(



aye yang dah hampir menjangkau usia 23 tahun nie pun 
masih memerlukan kasih sayang dari mamydady di sisi untuk teruskan hidup..
sampai jerk rumah dari tempat kj.. pasti aye tercari2 mane mamy?
terjerit2 pangil mamy sebb nak dengau suare mamy baru aye puas ati..hahaha
pastu dok borak2 dengan mamy tentang seharian kehidupan aye pada mamy..
dah gelak tawa dengan mamy..pastu aye cari dady lak nak sembang2 petang..
kalau dengan dady bukan nak menyembang tapi nak mengadu..
thanks mamydady sebab sentase bersama aye selalu, sentiase, setiap saat..
love u so much..muah..muah.. :-)

Itu kisah aye,
tapi macam mane pulak baby kehilangan mamydady pada kemalangan tue??
macam mana lak kehidupan dewasa baby tue kelak??
Ya ALLAH, kau tabahkan lah & permudahkanlah kehidupan baby tue..
Permudahkanlah menjaga kepada sesiapa yang mengambil alih menjaga baby tersebut.

DIBAWAH nie adalah kisah disebalik kejadian yang di ceritakan semula
oleh seorang saksi utama.. cerita yang aye petik dari laman OH. TIDAK.COM

Lebih kurang pukul 6 petang 6/5/2012, aku masuk hiway Plus dari kuantan nak ke KL. Aku maintain crusing 180km/j tetibe aku perasan ada kereta belakang lagi laju. Aku tengok Inspira makin dekat dengan kereta aku, then aku masuk lane kiri bagi die memotong. Pastu aku terus follow inspira tu, meter dah jadi 200km/j. Wow hati kering driver INSPIRA tu!!! keta standard, absober standard, rim dan tayar pun standard kilang.
Memandangkan speed dah 200km/j then aku folow je dalam jarak lebih dari 5bijik kereta demi keselamatan. Enjoi pasal inspira tu rajin hi beam halau kereta ke tepi so aku kat belakang die just follow la. Time coner jalan tak rata aku nampak inspira tu body dah goyang tapi dia tetap maintain speed. Ada jugak terdetik nak potong dia tapi memandangkan aku plan nak crusing je so aku maintain je la speed 200km/j kat belakang dia.
Tetibe kat depan ada sebijik Mitsubishi Lenser 2.0 kat lane kanan dalam kelajuan 140km/j. Lencer tu taknak ketepi tapi terus tekan minyak dan inspira tu terus cucuk. Hmmm kereta yang sama cuma pengilang yang berlainan. Proton Inspira v/s Mitsubishi Lencer.
Aku pun ikot je la dari belakang untung melihat aksi mereka. Meter naik balik ke 200km/j. Kalau ikut darah pahlawan time ni sedap potong kedua-dua tu tapi angin tengah baik lagipun lately tak tau la aku macam gerun sikit nak rembat kaw-kaw, hmmm mungkin ada hikmah tu. So aku ikot je dari belakang.
Dalam 5minit aku folow melihat aksi mereka ada pulak sebuah bas di belakang antara beberapa buah kereta yang bawak pada kelajuan biase kat lane kiri. Inspira masih mencucuk Lenser dengan rapat dan aku makin menjarak sikit demi keselamatan. 
Tetibe aku nampak Inspira, Lenser, Bas dan beberapa kereta kat depan macam ada kacau bilau. Terus aku nampak Lenser tu melangar pagar kiri hiway dan melintas depan keta aku lalu langar pagar kanan pulak dan melompat sambil berpusing ke udara lalu jatuh ke laluan sebelah yang menghalan ke terengganu.
 Sewaktu Lancer tu di udara sebuah kereta di laluan sebelah betul2 berada dibawah Lenser tue. Nsib baik keta tu memang bernasib baik tapi bila Lenser tu terhempas keu laluan sebelah ada sebuah keta lain melangar serpihan lenser tue lalu terbabas dan langar pagar.
Kereta Inspira tue aku perasan slow sekejap pastu terus menghilangkan diri. Masa aku perlahankan kereta untuk berhenti, aku perasan penumpang Lenser yang duduk di depa dah kaku.




Sebaik je aku berhenti, aku terus berlari ke Lenser tue untuk membantu. Aku antara terawal sampai dan masa aku tengah melintas pagar kat tengah hiway untuk ke laluan sebelah ada seorang brother yang berlari lebih awal bagi tau ada baby kat tengah jalan.

Ya ALLAH!!!!! menggigil kepala lutut aku dan rasa cam nak nangis nampak baby yang aq rasa baru beberapa bulan dah tercampak keluar dan ada kat tengah-tengah jalan. Aku terus jerit kat brother tu suruh angkat baby tu yang tengah menangis tu. Brother tu pun macam panik tapi aku jerit suruh je die angkat baby tu.

Syukur kereta laluan tu semua terus berhenti. Aku terus pergi kat Lenser tu dan ada orang suruh mangsa mengucap. Bila aku tengok kedua-dua penumpang dah diam.Aku nampak penumpang depan perempuan, masih dalam ber'seatbelt' dan airbag dah kempis. Kepala penumpang tu dah tunduk kedepan, aku yakin tengkok patah sebab nampak tulang tengkok macam nak terkeluar. Dia dah tak bernyawa. :(

Aku periksa pemandu, lelaki, masih memakai seatbelt dan airbag dah kempis. Pemandu tu pun terlentok kaku. Ada kesan lebam di leher. Aku yakin dia pun dah tak bernyawa. Aku terus pesan pada dua tiga orang yg ada kat situ supaya jgn sentuh mangsa yg dah tak bernyawa. Apa-apa hal tunggu polis. Pastu ada brother terus jaga lalu lintas dan aku pun bersihkan serpihan lenser tu untuk bukak jalan. Aku ternampak beberapa document peribadi mangsa atas jalan terus aku kutip dan kumpulkan satu tempat.
Aku periksa baby tu pulak, dahi dia luka kena jalan. Nampak isi warna putih dan berdarah. Aku terus kumpulkan beg-beg yg tercampak keluar dan untuk carik beg baby lalu aku kumpulkan setempat. Alhamdulilah ada sorang pakcik dan anak perempuan dia datang bantu tolong pegangkan baby tu. Aku keluarkan tuala dari beg baby tu untuk tutup kepala dia. Aku carik susu tapi dah takde dalam beg.
Aku selongkar beg mangsa untuk cek document yg mungkin boleh membantu aku menghubungi ahli keluarga mangsa tapi semuanya cuma document peribadi mangsa je dan takde no ahli keluarga mangsa.
Dalam masa 20 minit lepas kejadian tetiba ada pakcik tu ambih phone mangsa dan call ahli keluarga mangsa. Rupa-rupanya ada ahli keluarga mangsa ada convoi bersama mangsa hampir sampai ke tempat kejadian. Bila hali keluarga mangsa sampai terus kitorang suruh ambik baby tu dulu dan hantar ke hospital.
Aku rasa macam nak ambik gambar mangsa tapi tak sampai hati. So aku ambik gambar kereta mangsa je dari depan. Pastu dalam beberapa minit polis, bomba, ambulan pun sampai.
Aku kat tempat kejadian ada la dalam sejam dan berulang2 kali aku terpaksa bercerita dari awal hingga habis. Sempat jugak aku bercerita pada ahli keluarga mangsa yg datang ambik baby tu. Aku tinggalkan tempat tu dgn kaki yg mengigil. Live depan mata excident 200km/j. Dalam masa beberapa saat je 2 nyawa melayang, baby terpelanting keluar kereta dan baby yg tak tau apa-apa kehilangan ibubapa selamanya.
Aku teruskan perjalanan ke KL dgn kelajuan yg tak sampai 160km/j. isteri aku kat sebelah troma dan ketakutan. Dalam kereta sunyi sepi tak berborak, radio pun tak on. Sampai tol gombak baru aku bukak radio dan cuba bercakap dgn wife aku untuk tenangkan dia.
Lancer crash at 200km/j. Dari laluan kuantan ke KL terpelanting ke laluan sebelah (KL ke Kuantan). minyak engine + coolen mengalir keluar.
BEGITU LAH BERAKHIRNYE YANG DICERITAKAN OLEH SAKSI DI TEMPAT KEJADIAN..SEDIH, SAYU, HIBA.. al-fatihah untuk arwah & salam takziah untuk ahli keluarga arwah serta baby cumel tue..

Selasa, 8 Mei 2012

*_* mukabuku penyebab penyakit ^_^

^_* BISMILAHHIROHMANIROHIM *_^
kalinie entry aq kedua untuk harini nie.. 
kalau lagu cinta mukabuku pasti ramai yang tau..
kalini aq nak cerita tentang penyakit cinta mukabuku..
 menjadi kebiasaan selepas makan pasti mengantok..
mata aq macam digam2.. tetibe aq terbace 1 status sowng membe 
mencari no plat kereta yang die jumpe... mcm nie ayat die . .

" SALAM.. KEPADA KAWAN G2M..TEMAN NK TANYA NIE..
ADA X SAPE-SAPE KENAL OWNER NO PLAT 3487..
SPOTTED DI IPOH TDI.. TEMAN NK TEGO TAPI SEGAN..
SB SLOW BEBENO..MINTX NO PLAT JJC 3487..

 kami2 nie penat la cari sapa empunye kete bekenaan..
aq wat xtau la sebb memang xtau laa coz aq owg melaka..
jauh dari die owg tu yang dok perak..
der la 30mint cari..last aq jumpe nie kat facebook!!!!

NO PLAT JJC 3487

hambik kauuuu..hahahaha rupe2nye kami ditipu hidup2..
sebenarnye owg yang dok cari owner plat nie yg die tu sebenarnye kete die sendiri..
hahahaha ayooo...dushh..dusshh ambikk kene tumbuk 2x dengan aq..
petang2 saja nak wat gempak..
konon dok cari owner no plat uh sebab owner tu bawak lambat..kakaka
gile seyy..geram tahap dewa..ader la dalam 5,6 owg yang kene tipu
pd petang yang indah nie..hahahaha

SIAP SEDIA LA NIZAM NAK KENE SHOOT DGN M16..hahahaha
di sebabkan  coment dan membalas comnt laju2..
datang la *_^ PENYAKIT GARA2 MUKABUKU ^_*
tangan terketak2 menaip lapy, 
pastu terjadi lak keybod bertukar jadi piano..hahaha 
aq pun xtau la mcm mane die tekan keybod tu mcm piano..hahah
tu satu hal, ade yang siap tukar nset pd ip sebab nak join taip laju2...

p/s : pengakhiran cerita.. aq memang hapy ptg nie gare2 angkara
kesian mmbe2 seangkatan dengan aq yang di tertipa tertipu

^_* bersedia kah aku *_^


Dengan nama ALLAH aq membuka bicara, 
*bersediakah aq*
sepuluh jariku tercalit inai keoren2an mencerminkan diriku 
dalam kegembiraan untuk mengabil berkat atas 
perkahwinan sepupu2 ku dua hari lepas..
dengan lafaz "aku terima nikahnya"
termatrilah adik sepupuku 
menjadi isteri kepada suaminya..
Berhadapan dengan orang2 tua berpangkat 
nenek, makcik & pakcik saudara pasti pertanyaan 
"kngah bile lagi? jangan lambat2 sangat"
soalan memalukan membuat kan aq 
tersenyum kambing depan mereka..

CANTIK.. BILE LA JARI AQ NAK DISARUNGKAN CINCI

^_* bersediakah aq *_^ untuk berumah tangga..
aq rasa aq belum sedia & perasaan takot 
selalu menyelubungi diri aq.
KENAPA TAKOT
utamanya, pastikah aq dapat menjadi isteri terbaik 
yang mampu membeerikan syurga kepada suami aq?
mampukah aq mendidik anak2ku menjadi soleh & soleha?
pastikah tiada penceraian & keretakan dalam rumahtangga aq?


*_^ takot nya aq ^_^
bila dengar cerita keretakan rumah tangga dari
kawan, sahabat, saudara mara..
penceraian, pergadohan, 
ya allah..mampukah aq melawan kehendak & kekuasaan MU..

kebanyakkan owg bagi tau.. sebelum kawin perangai lain..
lepas kawin baru tau perangai sebenar..
kenapa terjadi sebegitu??

AQ AI BAJU NER OREN

JIKA
suatu ketika nanti tercapai hajatku untuk hidup berumahtangga
aq mengharapkan kebahagian yang berkekalan sehingga
ke nafas terakhirku bersama suami dan anak2 aq nanti..

Isnin, 7 Mei 2012

* PeRtuNaNgAn LaLa *

BISMILLAHIRAHMANIROHIM.. Pericaraan tentang pertunangan rakan aye..

Pertunangan adalah istilah yang digunakan masyarakat yang bearti bahawa seseorang telah terikat dengan pasangannya dengan maksud untuk menikah nanti. 


* Difinasi "PERTUNANGAN" dalam islam adalah kesepakatan pribadi dengan maksud untuk menikahi antara laki-laki muslim yang sesuai atau pantas dengan perempuan muslim melalui walinya.

* wanie-ta dinikahi kerana empat hal yaitu kerana kekayaannya, keluarganya, kecantikkannya dan agamanya. Nikahilah wanie-ta kerana agamanya kerana jika tidak kamu akan menjadi orang yang merugikan. *


PERSIAPAN MAKEUP

KEABADIAN SEORANG GADIS :)
TERMATRI MENJADI PINAGAN ORANG :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...