TEMAN-TEMAN WANIE

Khamis, 29 November 2012

** jangan ambil kesempatan di atas kebaikan seseorang **


dunia.. dunia..dunia..
zaman sekrang lebih ramai orang jahat berbanding orang baik..
memang tak di nafikan la..

*__~^ tIAdA tAjUK "~__*


DALAM KEHIDUP ORANG YANG BERCINTA, BERKASIH SAYANG, 
DAN MERINDUI PASTI AKAN UJUD PERKATAAN
a) CINTA
b) RINDU 
c) SAYANG

TAPI 
ejaan a) b) c) tadi uh seringa kali ditukar ganti TETAPI masih tetap 
maksud nye di fahami.. contoh

a) CINTA = CHINTA + CYINTA
b) RINDU = RYNN DUE + INDU
c) SAYANG =  CYG + SYG + TAYUNK

akhir sekali.. walau macam mane teruk n berbeza perubahan ejaan tue.
maksudnya tetap sama & hargailah orang yang cinta, sayang, rindu kite tue 
sebelum ia pergi meningalkan kita untuk selamanya..

TAMAT

Selasa, 6 November 2012

*__~* pErAsaAn iTuE inDah *~__*


SETIAP manusia pasti ade bermacam-macam perasaan, memang lumrah kehidupan diciptakan oleh allah swt yang setiap perasaan yang lahir dalam diri seseorang tu semestinya melalui hati.. Itu sebab la hati tidak boleh di permainankan.. Oleh sebab itu, kite perlulah menjaga perasaan org lain supaya owg lain akan sentiasa menjaga perasaan kite pula.. *___^


Stiap yang berlaku dalam hidup, pasti akan mencipta 1 kenangan, dalam kenangan pasti ujud pula suatu perasaan.. benda uh semua berkait2.. mcm isi dengan kuku, mcm gigi dengan lidah.. adakalanya memerlukan antara 1 sama lain.. adakalanya sakit ati n terluka antara satu sama yang lain.. maksudnye memang pasti walaupun kesakitan yang tercipta, kite akan tetap saliling memerlukan..
.


sama la mcm yang berlaku pada aq sekarang.. 1 persahabatan yang terjalin sekian lame terhenti di pertengahan jalan.. kerna ape, kerna *mulut badan binasa*.. kerna mulut la kami berpisah.. mungkin dah tercalit dan tercatit perpisahan menjadi penutup corak dan ukiran dalam perhubungan aq dengan die.. tapi di sebabkan perasaan itu indah. aq sentiase rindukan die.. dulu setiap hari msj, borak.. kini? kenangan dah terlupus.. hanya ingatan yang menemani hidup aq..


Yang pasti kerinduian teramat sangat pada die... memang kate mulut xnak cakap dah tentang die lagi, cakap tak nak kawan dengan die lagi, aq cakap jugak nak lupekan die, xnak ingat pape dah tentang kenangan2 aq sewaktu bersama menjalinkan persahabatan dengan die.. tapi aq manusia biase, perasaan aq xmampu membohongi hati, jujur aq cakap setiap detik waktu otak dan hati aq sentise teringat kat die.. itu la dikatekan " perasaan itu indah " dengan perasaan.. ikatan kasih sayang dan rindu tetap ader.. walaupun mulut jahat kate xnak.. tapi hati yang lembut sering memahami mengatakan nak jugak cakap tentang die..


aq harap suatu hari nanti, akan ade 1 keajaiban membuatkan aq bersama dengan die kembali.. :-( amin.. moga tuhan memperkenankan doa-doa dan harap n impian aq :-)

TAMAT SUDAH 

Isnin, 5 November 2012

*~_* STYLISTA CONTEST *__~^


hye.. selamat hari isnin. harini 1st day wanie start kerja..
wish good untuk wanie ok..
heheh semoga hari2 wanie kat opis nie gembira dan bahagia.
nie 1st time wanie join content dari 
untung2 dapat la hadiah camre uh.. leh jadi hadiah 4 my birthday.. *__*


pErkAra YaNg MeNArIK dAlAm bLoG DYLA & SYIRA
  • bANyak mEncEriTAkaN tEntAng PeRsaHABtan mEreKa.. 
  • wARNA pInk mEnJaDi tEma PAdA kEDuA2 blOg SahABaT kArIb nIe
  •  kEDua2 bLog Nie sUke LeTaK GaMbAR daLaM seTiap eNTry..


Ahad, 4 November 2012

*~__* Segmen Follower bawah 400 *__~*

segmen "FOLLOWER BAWAH 400".. 1st time aq masok blog
Menulis Menconteng.. 
masuk-masuk jerk terus join segmen..
memandang kan aq nye follower teramat ciput & bawah 400..
nampak nye aq mencukupi syarat2 tok join segmen nie la kan..kan..kan..
btw salam kenal pada semua blogger yang join segmen nie :-)

Sabtu, 3 November 2012

" FARID KAMIL c buah hati "


sapa yang xkenal farid kamil artis malaysia yang hensom tu mesti seorang yang di ibaratkan "katak bawah tempurung" hahah oppss jgn ade yang terasa yer.. *~__* kalau tengok jerk farid kamil memang serius teruja, masyukk uh kalau FK jadi pakwe or buah hati kite.. dah la hensom, kaya lak tu.. aauumm.. nak di jadikan cerita, aq der la sowng membe nie.. memang minat gile kat FK..

Bile tanye jerk soklan cam nie kat die
"kasma, ko couple dengan sapa skang nie??" 
confrm die akan jawab
"dengan sapa lagi kalau bukan farid kamil"
  hahaha serius memang rase ggrrrkkk.. geram.. hahaha
datu bile aq tanye soklan cam nie lak kat die...
"kasma, bile ko nak kawin nie" 
die akan jawab
"aq ngah tunggu farid kamil meminang aq la nie"..haha
serius memang lawak.. n kasma nie memang peminat fanastik c FK hahaha..

tapi sekarang FK dah selamat bernikah dengan diana & cik kasma pulak mungkin agak kecewa.. hahaha yang pasti sekarang kasma dah ade buah hati baru mengantikan FK yang bernama Daud.. so xder la kasma rase sedih sangat.. aq harapkan kedua2 pasangan nie berbahagia selalu..
( kepada kasma.. sowi aq wat entry kali nie menceritakan tentang ko..hahah)

CERITA KINI PULA TENTANG "FK" SI BUAH HATI KASMA

tiga tahun menjalin hubungan cinta, Diana Danielle Danny Beeson,
kini sah menjadi isteri kepada Farid Kamil Datuk Dr. Zahari
dengan sekali lafaz pada jam 9.12 pagi tadi.
Pasangan sama cantik sama padan itu dinikahkan oleh Pegawai Tabir Agama / Pendaftar Kanan Daerah Gombak, Daim Jajuli dalam suasana penuh romantis di Hotel Flamingo By The Lake Ampang, Ampang.





" sihir ke arah kekafiran "


kalau orang melayu kebanyakkan bile cerita tentang sihir, pasti semua orang tergambarkan "bomboh".. bomoh nie selalu akan membace ayat2 yang kite tak paham.. berbeza pula dengan ustaz @ ustazah yang mengubatkan org pasti mengunakan ayat al-quran.. selalu nye kalau pegi pada bomoh pasti akan kehabisan beratus-ratus ringgit sebagai upah kepada tukang bomoh..berbeza pulak dengan pengubat yang mengunakan ayat-ayat al-quran, cume perlu bayar seikhlas hati.. ;-)  padahal bomoh tu saja jerk nak kaburkan mata-mata owg yang datang berubat pada die.. yang membantu bomoh2 tue semua adalah syaitan.. memang semua owg tau, syaitan tue dah bersumpah pada allah s.w.t untuk menyesatkan umat islam.. kesimpulannya, jika ade penyakit misteri, masalah rumah tangga dan sebagainya.. kite kenelah berserah diri pada allah memaohon kebaikan dan pertolongna, bukan meminta kepada bomoh yang membuatkan kite lebih sesat dan ke arah kekafiran.. masyallah :-)

Sihir dari segi istilah merupakan satu perbuatan menyakiti atau mempengaruhi badan, hati atau akal orang yang disihir secara tersembunyi (ghaib) yang melibatkan makhluk halus, dan dilakukan di luar hukum alam bagi mencapai tujuan tertentu, contohnya menyakiti seseorang, mengubati penyakit dan juga meramal masa hadapan. Penggunaan istilah sihir dalam alam Melayu pada kebiasaannya merujuk kepada ilmu hitam.

 Sihir di Alam Melayu
Ilmu hitam yang dapat diamalkan masyarakat Melayu terbahagi kepada beberapa bahagian seperti berikut:
  1. Melindung diri
    • Kebal
    • Perubatan
  2. Mendapatkan kelebihan
    • kesaktian
    • Pengasih - Sejenis ilmu hitam yang dapat membangkitkan rasa kasih seseorang terhadap seseorang.
    • Perapun
    • Gagah
    • Perangsang
    • Penderas
    • Pukau
  3. Mengawal/Memusnahkan musuh
    • Penunduk: Digunakan untuk menundukkan orang lain seperti nasi tangas untuk menundukkan suami.
    • Tuju - Jampi-jampi yang membuat orang sakit. Juga menggunakan alatan lain seperti telur layang (telur yang telah dijampi) untuk menyakiti orang dan boleh membawa maut.
    • Pelalai
    • Cuca - Jampi yang boleh menundukkan musuh atau yang dapat mengubati luka.
  4. Meramal masa hadapan
  5. Alimun

Sihir yang diamalkan boleh dikelaskan menurut beberapa kelompok seperti berikut:-
  1. Saka - Menggunakan jin/shaitan - kadam, toyol, datuk, suruhan, roh orang mati, hantu dll.
  2. Azimat
  3. Menggunakan mentera,jampi, serapah - ayat-ayat tertentu.
Mereka yang merawat sihir biasanya melalui beberapa kaedah atau cara:-
  1. Menggunakan ayat-ayat suci
  2. Menggunakan kuasa dalaman atau tenaga batin
  3. Menggunakan bantuan makhluk halus lain.
Pengamal perubatan Melayu yang merawat mangsa sihir boleh digolongkan kepada beberapa bahagin seperti:-
  1. Pawang -
  2. Dukun -
  3. Bomoh -
  4. Orang alim - melalui penggunaan ayat-ayat Al Quran

BIASE kalau bomoh nie.. barang2 yang berkaitan dengan sihir nie cam paku, jarum, kemunyan, pulut kuning, ayam jantan hitam,wang ringgit.. fffuuuhh menakotkan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...